Alma a fájától

Mit is jelent, hol használatos az „Alma a fájától”?

„Nem esik messze az alma a fájától.” Ez egy magyar közmondás, mely azt jelenti, hogy olyan a gyerek, amilyen a szülője. De vajon ez tényleg így van?

A közmondást, mely szerint le sem tagadhatnánk szüleinket, a történelem és a pszichológia már ezerszer megcáfolta. Már lélektani közhelynek számít, hogy a gyerekek vagy mintaként tekintenek apjukra, anyjukra, az ő gondolkodás módjukat, morális megfontolásaikat és viselkedési szokásaikat követve, vagy épp ellenkezőleg: fellázadnak és merőben más utat tekintenek magukénak.

Van, mikor messze esik az alma a fájától?

Például amikor a szülő magatartása egyáltalán nem követendő, nem példaértékű. Tekintélyelvű, diktatórikus, agresszív, büntető, rideg és kegyetlen. Az egészen biztos, hogy az ilyen szülők gyerekeinek korai éveit nem a felhőtlen jókedv és az önfeledt boldogság jellemzi majd.

Ez ellen a gyermekkori trauma ellen meg tud küzdeni az elszenvedő úgy, hogy lázad ellene. Ez akkor van így, ha a traumatizált gyerek felismeri, hogy ő maga nem kívánja tovább vinni ezt az örökséget, és tudatosan más irányba fordul. Az biztos, hogy ez a ritkább eset. A többség általában túlkompenzálással reagál, és igyekszik a mindenkin leverni mindazt a sérelmet, amelyet gyerekként el kellett szenvednie.

Sokszor visszaköszön az a pszichológiai igazság, hogy ha a világból egy puskaporos hordót kívánunk formálni, semmi más teendőnk sincs, mint fokozni a szülői szigort. Több kutatás is igazolja, hogy a „harcos gén” jelenléte önmagában csupán potenciális veszélyforrást jelent; ahhoz, hogy aktiválódjon, komoly gyermekkori trauma is szükséges.

Alma a fájától

Elég végig nézni a történelem nagy vérengzőinek során, mivel egyikük gyerekkorát sem a kiegyensúlyozottság és a családi harmónia jellemezte. Robespierre-t apja magára hagyta, Hitler és Sztálin arcán pedig sűrűn csattantak az atyai pofonok, ahogyan Csiang Csing, Mao Ce-tung gátlástalanul kegyetlen feleségének apját is a kíméletlen brutalitás jellemezte.

Ezek alapján is látszik, hogy a személyes élmények markáns szerepet játszanak még az adott világnézet kialakulásában is. Ha egy gyermeknek nincs apja, vagy pocsék az édesapjával való kapcsolata, akkor értelemszerűen nehéz lesz megbíznia a Mennyei Atyában is. Mondhatni: tudatosan, vagy tudattalanul igyekszik messze esni a fájától.

Igaz ugyan, hogy a hit egyrészt személyes élmény, kapott ajándék, másrészt intellektuális döntés; ezzel együtt is biztosak lehetünk benne – már csak saját tapasztalataink alapján is – hogy a felmenőkkel való kapcsolat, a gyermeknevelés módja, a szülők példaértékű, vagy elrettentő attitűdje ugyancsak meghatározó tényező lehet.

Alma a fájától – a foglalkozásoknál

Az tény, hogy egy apának jólesően megnyugtató érzés, ha fia külsőleg hasonlít rá, s idővel átveszi szokásit, gondolkodásmódját, akár még szakmáját is. Mi több, voltak idők, amikor ez egyenesen elvárásnak számított. Sőt az apa nevét kapta az elsőszülött fiú és sokáig a lányoknál is ez volt a helyzet. Ha pedig az apa patkókovácsként dolgozott, nem volt kérdés, hogy fia mivel tölti majd az egész életét, még akkor sem, ha szíve szerint teljesen mást csinált volna.

Alma a fájától

Napjainkra ez már szerencsére egyáltalán fel sem merül a szülőkben, ha mégis így alakul az már a gyerek döntése, ha viszi tovább a családi hagyományokat. Ma talán már eljutottunk addig a felismerésig, hogy valójában semmiféle elvárást nem támaszthatunk felnőtt gyerekeinkkel szemben.

http://magyarutca.org/nyeomszsz/orszavak/pdf/SzolasokFavalvege.pdf

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom