Alma alkat

Az alma a női testalkat egyik meghatározó formája. Ugyanis a testalkat olyan kategória, amivel egyszerre jellemezhető a csontozat, illetve az izom és a zsír eloszlása a testen. Ezek pedig leírhatók négy testalkat megkülönböztetésével. Meghatározásuknál elsősorban a vállak, a mellkas, a derék és a csípő szélességét és ezek egymáshoz viszonyított arányát tekintik.

Ezeknek a különbözőségeknek megfelelően a diéták, melyeket alkalmaznak is mind mások ezeknek a testalkatoknak megfelelően. Ami pedig jó az egyiknek az nem biztos, hogy hatékony a másiknak. Ezért is jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy a mi testalkatunk e négy közül melyik kategóriába tartozik.

Ezek pedig a következők:

  • alma alkat
  • körte alkat
  • homokóra alkat
  • négyzet alkat

Alma alkat vagy alak

A vállak és a csípő közel egyforma széles. A pocak rögtön a mellek alatt indul, egyenletesen gömbölyű. Ha oldalról nézzük a mellek beljebb vannak, mint a pocak. A leggyakoribb molett típus ez az alkat. Jellemzően a felsőtest erősebb, az átlagosnál nagyobb a mellméret, a hasi tájékon erősebb és a lábak karcsúak. Fontos tudni, hogy esetükben a zsír a belső hasizomzatban is raktározódik, a belső szervek közelében is, így a zsigeri zsírok magasabbak.

Ideális számukra a V-kivágás, mivel a felső testet kell hangsúlyosabbá tenni. A színek segítségével szintén az előnyös részek hangsúlyozhatók. Nemcsak feketével, hiszen a csokoládébarna, sötétkék, sötétszürke ugyanazt a hatást segíti elő. Érdemes a bő szárú, alaktalan nadrágokat kerülniük.

Alma alkat fogyás

A mozgásformák megválasztásánál fontos, hogy olyan válasszunk, ami csökkenti a csípő és a has köré lerakódott zsír mennyiségét. Ehhez a leginkább ajánlottak a magas intenzitású kardio edzések.

Az étkezések során a zsírokban szegény, de a zöldségekből, gyümölcsökből származó szénhidrátokban viszont gazdag diéta ajánlott. Kerülni kell a finomított szénhidrátokat, az állati eredetű zsírokat, a rántott ételeket.

Ideális étrend összetevői:

  • 50% összetett szénhidrát
  • 30% fehérje
  • 20% zsír

A szénhidrátok esetében főleg a barna rizs, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, zabpehely, zöldség (kerülve a magas keményítő tartalmúak, mint a kukorica, burgonya, édesburgonya, sárgarépa) és a legtöbb gyümölcs (korlátozva a banán, görögdinnye, szőlő, ananász).

Fehérjék közül elsősorban a sovány csirke, pulyka, marha vagy bárányhús, a halak, tenger gyümölcsei, tojás, túró, joghurt.

Zsiradék főleg extra szűz olívaolaj, kókuszolaj.

Homokóra alkat

A homokóra alkat esetében egyenletesen mindenhová híznak a nők, miközben a derekuk vonala mindvégig hangsúlyos marad. Jellemzően a vállak és a csípő azonos szélességűek, miközben a derék karcsú. Hangsúlyos, arányos méretű mellek, hangsúlyos derék, gömbölyded formák. A legtöbb nő szeretne ilyen alkat lenni, azonban ténylegesen a legkevesebben tartoznak ide. Szinte mindent felvehetnek, minden jól áll nekik.

Körte alak vagy alkat

A körte alkat esetén jellemző, hogy a csípőhöz mérten keskenyebb a váll, kisebb a derék és a hát felső része is keskenyebb. Főleg a csípő, fenék és comb, valamint a felkar hátsó részénél raktározódnak a zsírok, azonban a lábal és az alkar egyaránt vékony marad, ezáltal adva ki a jellegzetes körte alakot.

Öltözködésnél ajánlott nekik a ruhák és szoknyák viselése egyaránt és minden esetben javasolt a derék hangsúlyozása is. Azonban a csípő hangsúlyozása – így a csípőnadrágok, vagy csípőre tolt övek viselése – kerülendő.

Négyzet alkat

A négyzet vagy téglalap alkatra jellemző a keskeny, egyenes váll, kisebb mellek, alig hangsúlyos derékvonal, keskeny csípő. Mivel arányos testalkat szinte bármit felvehet. Azonban érdemes nőies megoldásokat, praktikákat választani az öltözködés során, hogy a szögletes vonásokat puhítani tudja. Olyan ruhadarabokat ajánlott választani, melyek kiemelik a mellet és a csípőt. Ezek hangsúlyozhatók jól megválasztott kiegészítőkkel is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Testalkat

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom