Alma aszalása

Az alma aszalása már egy nagyon régóta alkalmazott feldolgozási módja a gyümölcsöknek. Akárcsak a többi gyümölcs aszalása és a termények vagy az állatok húsának tartósítási feltételei az ember korai időszakában még a véletlen megfigyelésekből alakult ki.


A különböző területeken más-más módszereket alkalmaztak. Amíg a hideg mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, addig a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.


Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, mely során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez korábban napon vagy tűzön aszalással történt és már a Kínai Birodalomban is alkalmazott módszer volt.  


A növényi termények gyűjtögetésével szinte egy időben már elkezdődött a felesleg megőrzése is, elsősorban az aszalással. Az aszalványok táplálkozás élettani jelentősége hamar világossá vált, így az idők folyamán a modern módszereknek és később a kisüzemi módszereknek köszönhetően, már viszonylag könnyen előállíthatók.


Alma hizlal

30-nál is több a jól aszalható gyümölcsfajok száma a világon, hazánkban főleg a szilva, ezenkívül az alma, körte, meggy, sárgabarack és füge aszalásának volt nagy hagyománya. Újabb módszerek, gyümölcs kezelések révén, pl. a körtét, az őszibarackot vagy a cseresznyét cukros, citromsavas, szódabikarbonátos vízben áztatják aszalás előtt.

Egy-két hét is kell jó minőségű és eltartható aszalvány elkészítéséhez. 6 kg alma, 6-7 kg körte, 5-6 kg (sárga- és őszi)barack, 4-5 kg füge 3-4 kg szilva és 2-3 kg cseresznye és meggy gyümölcsből nyerhető 1 kg aszalvány.

Aszalási módok:

  • napon, vagy tűz felett
  • aszaló kemencékben
  • üzemi módszerekkel

Hagyományosan otthoni, házi feldolgozásban készültek az aszalványok. Manapság is készíthető ugyanígy, érdemes figyelni arra, hogy a szilvát, almát, körtét sütőben elő kell aszalni. Itt arra azért jobban figyelni kell, mert a karamellizáció sokat ronthat is a gyümölcsök fogyasztási értékén. Azonban jó tudni, hogy a kissé hibás, sérült gyümölcs szeletek aszalvány állapotban már nem romlanak. 


A jó aszalvány húsa rugalmas, a gyümölcsben a mag elmozdul, de minden más zamatanyagát a gyümölcs koncentráltan kínálja.


Az aszalás legfőbb előnyei: 

  • megőrződnek a beltartalmi értékek
  • nem igényel tartósító szereket
  • hónapokig, olykor évekig felhasználhatók maradnak
  • a helyigényük fele, akár tizede is lehet a friss gyümölcsének

Célszerű az aszalványokat száraz helyen, szitazsákban vagy más likacsos anyagból készült zsákban, vagy légmentesen zárható üvegben tartaniaz aszalványokat. 


https://hu.wikipedia.org/wiki/Alma_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)


Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom