Alma cider

Az alma cider, azaz az almából készült, 4-7%-os alkoholtartalmú üdítő, pezsgő ital már több ezeréves hagyományra tekint vissza Európa északi és nyugati országaiban.

Hazai ismertsége meg sem közelíti az angolszász vagy éppen a francia vidékeken tapasztalható közkedveltségét. Az angolul cider, franciául cidre jelentéseket elsősorban almaborként fordítják, de mégsem minden cider almabor.

Akkor almabor vagy alma cider?

A forgalmazó egy része a cider címke megjelölésén az almabor, míg más forgalmazók almalé alapú, sűrítményből vagy koncentrátumból készített szénsavas, erjesztett alkoholos italként jelölik azokat.

Hazánkban a cider alatt általában az almalé alapú erjesztett, szénsavas, aromával ízesített alkoholos italokat értik, amelyeket általában 30% alatti gyümölcstartalommal készülnek, és sűrítményből vagy koncentrátumból állítanak elő. Természetesen cider és cider között is vannak különbségek, ebben meghatározó az alapanyag, illetve az előállítás módja egyaránt.

Az alma cider az alma erjesztésével előállított alkoholos ital. Hazánkban és Európa-szerte egyaránt a francia stílusú alacsony alkoholtartalmú, szénsavas almabor a legelterjedtebb, melyet nemzetközileg egységesen cider néven népszerűsítenek. Ez a fajta almabor hagyományosan a száraz pezsgőhöz hasonlóan készül natúr alma mustból.

Alma cider

Az almabor nyugati kultúrájához szorosan kötődik a körtebor, ezért divatosak a körteízesítésű almaborok is, de gyakran egyéb gyümölcsízeket is felhasználnak.

Már Hippokratész – az orvostudomány atyja – is szólt az almabor elkészítési módjáról, melyről a mai modern orvostudomány megállapította, hogy jól alkalmazható reuma ellen.

Alma cider készítése otthon?

A hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő nedű akár otthoni körülmények között is elkészíthető. Igazán csak egy megfelelő gyümölcsprés és egy jó recept szükséges hozzá, és már neki is lehet látni az elsőre talán bonyolultnak tűnő folyamatnak.

20-22 kg almából körülbelül tíz liternyi cider nyerhető. Az igazán zamatos cider eléréséhez érdemes több különböző fajta gyümölcsét is felhasználni, mivel így teltebb ízű, jobb sav-cukor arányú ital nyerhető. Aki azonban nem szeretne maga kísérletezni a zamatos almalével, ne keseredjen el, egyre több helyen kapható már kézműves cider is.

A különböző ízesítésű ciderek népszerűsége ugyanis évről évre nő, és a nyári fesztiválok, bulik elmaradhatatlan kelléke lett manapság.

https://www.czider.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom