Alma cukortartalma

Az alma cukortartalma viszonylag magas. Bár a kalória tartalma közepes és a magas rost tartalmának köszönhetően fogyókúrás étrendbe is beilleszthető, sőt alma diéta is létezik.

Érdemes a szezonjában sokat fogyasztani belőle, mivel a szervezetre rendkívül jótékonyan hat, mivel rendkívül magas az ásványi anyag- és vitamin tartalma. A mondás is úgy tartja, hogy napi egy alma az orvost távol tartja.

Az alma cukortartalma

Általában a gyümölcsök cukortartalma több tényezőtől is függ. Ezek többek között:

  • az adott gyümölcs fajtája, mely már önmagában is meghatározza az édességét
  • a napsütéses órák száma, mely a gyümölcsöt éri
  • az öntözés mennyisége és mikéntje
  • a szedés időpontja, ugyanis a túl korán leszedett gyümölcs nem olyan magas cukortartalmú

Ezekből is látszik, hogy nagyon fontos a gyümölcsök érése és a szedés időpontjának a meghatározása. Abban az esetben, ha a gyümölcs nem utóérésű, akkor túl korán leszedve már nem lesz elég érett.

Az a gyümölcs azonban, amelynek van utóérése – mint az alma, körte, de nyári gyümölcsök közül az őszibarack és a sárgabarack isa szüretelést követően még érik és később éri el a tényleges beltartalmi állapotát. Ez alatt az idő alatt még édesedik is.

Almák

Alma fogyasztása cukorbetegeknek

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Minél magasabb annál jobban és annál kevésbé ajánlott a fogyasztása cukorbetegségben szenvedőknek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem ehetnek, csak a mennyiségre nagyon oda kell figyelni.

A cukorbetegek pontosan tudják, mennyire fontos, hogy mikor és mennyi szénhidrátot juttatnak a szervezetükbe. Érdemes egészben, azaz darabolás, pépesítés, turmixolás nélkül tálalni a gyümölcsöket, hiszen ezek a konyhai eljárások mind-mind emelik a glikémiás indexet, azaz gyorsítják a szénhidrátok felszívódását.  Cukrozott befőtteket, lekvárokat, aszalt gyümölcsöket, gyümölcspépeket és gyümölcsleveket azonban ajánlott elkerülni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemes_alma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom