Alma éhgyomorra

Az alma éhgyomorra nem feltétlenül szerencsés választás. Az ugyan tény, hogy élénkíti a testi és szellemi működést is. Sőt bizonyos kutatások szerint remekül élénkíti a testet, akár egy kávé fogyasztással felér egy alma elfogyasztása. Azonban a savassága miatt az érzékeny gyomrúaknak és a gyomor bántalmakkal küzdőknek semmi esetre sem jó választás.

Az alma éhgyomorra akkor nem javalt?

Mivel a szellemi és testi működést is élénkíti akár egy edzés előtt is bátran fogyasztható. Az almában található flavonoid, a quercetin kiváló energia fokozó, tehát az alma, mint egy üzemanyag működik az éhgyomri fogyasztás esetén. Ez hasznosítható edzések előtt, legyen szó akár futásról, vagy bármely más intenzív mozgásformáról.

Azonban savassága miatt hamar éhségérzetet kelthet, bár pektin tartalmának köszönhetően éppen a teltség érzetről gondoskodik. Azonban az, hogy ki hogyan reagál az alma éhgyomorra történő fogyasztására, az teljesen egyéni szervezet kérdése. Sokaknak szerencsésebb választás lehet reggelit követően például tízóraira fogyasztani.

Alma éhgyomorra

Az azonban szintén tény, hogy az almában lévő glükózmennyiség elűzi az édesség utáni vágyat, pektintartalmának köszönhetően pedig sokáig telítettségérzetet biztosít. Továbbá az almában megtalálható a kvercetin nevű, antibakteriális hatóanyag, mely gombaölő, gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a gyomorban, illetve a bélrendszerben kialakuló fertőzések kialakulásának kockázatát, az emésztést pedig felpezsdíti, és pozitívan befolyásolja a zsíranyagcserét, így fogyókúrák esetén is jó választás.

Mikor javasolt az alma fogyasztása

Az ebéd vagy a vacsora utáni sütemény kiváltása egy alma, vagy narancs kiváltásával nem feltétlenül jó a szervezetnek. Ugyan egészségesebb gyümölcsöt fogasztani, mint szénhidrátban gazdag édességet, de ez könnyen puffadáshoz vezethet. Ennek oka pedig abban rejlik, hogy a gyümölcsök emésztési ideje jóval rövidebb (többségük 20-30 perc alatt megemészthető), mint a húsok vagy a magas szénhidrát tartalmú tészták, krumpli, vagy akár a rizs.

Alma éhgyomorra

Ezért a gyümölcsöket, így az almát is inkább javasolt a főétkezések előtt körülbelül egy órával megelőzően fogyasztani. Ha főétkezést követően esszük a benne lévő gyümölcscukor túl sokáig marad a gyomorban, ahol erjedésnek indul, ezáltal puffadást és akár szélgörcsöket okozva. Természetesen nem mindenkinél jelent ez problémát.

https://24.hu/elet-stilus/2014/01/03/tudta-hogy-eddig-rosszul-ette-az-almat/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom