Alma éhgyomorra

Az alma éhgyomorra nem feltétlenül szerencsés választás. Az ugyan tény, hogy élénkíti a testi és szellemi működést is. Sőt bizonyos kutatások szerint remekül élénkíti a testet, akár egy kávé fogyasztással felér egy alma elfogyasztása. Azonban a savassága miatt az érzékeny gyomrúaknak és a gyomor bántalmakkal küzdőknek semmi esetre sem jó választás.

Az alma éhgyomorra akkor nem javalt?

Alapanyagként a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén termesztett érett alma, és almafeldolgozásból származó fő- és melléktermék (almalé és -sűrítmény, hámozott héj, magház) is felhasználásra kerül a pálinkafőzés során. Felhasználható almafajták: Jonathán, Jonagold, Golden, Red Delicious és Idared almafajták. A cefre nem tartalmazhat penészes éretlen részeket, idegen anyagokat.

Az almát mosás után ledarálják, melléktermékei közvetlenül erjeszthetők. Az erjesztés hagyományosan 200 l-es hordókban, több tíz mázsás fakádakban történik. Ezt követi a lepárlás folyamata, mely a hagyományos kisüsti módszert követi. A lepárlás elengedhetetlen kelléke a résüst, melynek térfogata nem haladhatja meg a 1000 litert. A szabolcsi pálinkát a lepárlás után hosszabb-rövidebb ideig pihentetik. Attól függően, hogy ez egy kisebb fahordóban vagy egy tartályban történik, más színt kap a végleges pálinka, a színtelentől egészen az enyhén sárga árnyalatig.

A hordós érlelés nemcsak a pálinka színére, az aromákra is befolyással van. Fontos megőrizni az eredeti gyümölcszamatok elsődlegességét.

A hagyományos, réz kisüstön történő lepárlás és a többszöri finomító eljárás enyhe ízű és illatú, kellemes aromájú almapálinkát eredményez.

Mikor javasolt az alma fogyasztása

Az ebéd vagy a vacsora utáni sütemény kiváltása egy alma, vagy narancs kiváltásával nem feltétlenül jó a szervezetnek. Ugyan egészségesebb gyümölcsöt fogasztani, mint szénhidrátban gazdag édességet, de ez könnyen puffadáshoz vezethet. Ennek oka pedig abban rejlik, hogy a gyümölcsök emésztési ideje jóval rövidebb (többségük 20-30 perc alatt megemészthető), mint a húsok vagy a magas szénhidrát tartalmú tészták, krumpli, vagy akár a rizs.

Ezért a gyümölcsöket, így az almát is javasolt a főétkezések előtt körülbelül egy órával megelőzően fogyasztani. Ha főétkezést követően esszük a benne lévő gyümölcscukor túl sokáig marad a gyomorban, ahol erjedésnek indul, ezáltal puffadást és akár szélgörcsöket okozva. Természetesen nem mindenkinél jelent ez problémát.

https://24.hu/elet-stilus/2014/01/03/tudta-hogy-eddig-rosszul-ette-az-almat/

Vissza a kategória cikkeihez