Alma energiatartalma

Az alma energiatartalma nem túl magas és az almában szinte az összes létező vitamin és ásványi anyag megtalálható. Szinte korlátlanul fogyaszthatod, hiszen segíti az emésztést és csökkenti a vérzsír koleszterinszintjét. Az alma diéta ezért is népszerű fogyókúrázási módszer. A magas rost- és vitamintartalmának köszönhetően hozzájárul a fogyókúra sikeréhez is. Ez nem minden gyümölcs esetén van így, ezért érdemes utána járni, hogy melyik gyümölcs milyen kalória értékkel rendelkezik.

Mit jelöl a kalória érték?

A kalória azt jelöli, hogy mennyi energiát szolgáltat az a nevezett táplálék a szervezetünk számára. Az ételek csomagolásán az energia hivatalos nemzetközi mértékegysége a kilojoule (kJ), a köztudatban azonban a kalória elnevezés terjedt el általánosan. 4,2 kJ=1 kcal (kilokalória)=1000 cal.

Az energiatartalom rangsorolása alapján az első helyen a zsírok szerepelnek: 1 gramm zsiradék 9,3 kalóriát tartalmaz. A szénhidrátok és fehérjék grammonként 4,1 kalóriát tartalmaznak. A különbség közöttük sokrétű, és általában a szénhidrátokból fogyasztunk nagyobb mennyiséget egy-egy étkezés alkalmával. A fehérje és az összetett szénhidrát hosszabb ideig biztosít jóllakottság érzést, de az egyszerű szénhidrátok gyorsan felszívódnak, hamarabb okozva éhség érzetet.

Alma energiatartalma

A kalóriatartalom rangsorában azonban meglepő módon, nem a szénhidrátok vagy a fehérjék állnak a második helyen, hanem az alkohol. Fogyókúra esetén is sokan elfelejtik ezt, pedig 1 gramm alkohol 7,1 kcal energiát szolgáltat a szervezet számára.

Ezzel a kalória bevitellel 1-2 pohár sör vagy bor elfogyasztása esetén is számolni kell. Ugyanis 1 korsó sör, vagy 2 dl száraz vörösbor 20 gramm alkoholt tartalmaz, ami kb. 142 kalóriát elfogyasztását jelenti. A röviditalok magas alkoholtartalma miatt pedig egy-egy kupica még ennél is több fölösleges energiát juttat a szervezetbe. Egészségünk és normális testsúlyunk megőrzése érdekében is jobb döntés, ha vízzel oltjuk a szomjunkat sör helyett, ugyanis a víznek nincs kalóriatartalma.

Alma energiatartalma

Az egész évben kapható alma energia tartalma igazán alacsony, egy kisebb, közepes méretű almában mindössze 50 kalória van. Összehasonlításképpen egy közepes méretű körte kb. 100 kalóriát tartalmaz. A magas rost- és vitamin tartalmának köszönhetően pedig az alma igazán egészséges rágcsálnivaló.

Alma energiatartalma

Sokan nem szeretik, vagy csak megszokásból levágják az alma héját, ami pedig a legtöbb vitamint tartalmazza az almában. Használjuk fel, vétek kidobni, hiszen nagyon egészséges!

Egy normál méretű alma az alábbi értékekkel bír:

  • 78 kcal
  • 0,4 g fehérje
  • 0,3 g zsír
  • 17,1 g szénhidrát (cukor: 15,6 g)

Az almát érdemes étkezés előtt – akár étkezések között is fogyasztani. Ilyenkor egy pohár vizet is célszerű fogyasztani az almával, hogy a gyümölcs rostjai kissé megdagadjanak a gyomorban, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig laktassanak.

https://femina.hu/fogyokura/100_kaloria_gyumolcs/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom