Alma fajták

Az alma fajták palettája igen széles és folyamatosan változik az igényeknek megfelelően is. A legtöbb alma fajta Amerikából származik. Hazánkban nagy népszerűségnek örvend az alma, nagy fogyasztói vagyunk ennek az egészséges gyümölcsnek. Számos fajtáját – melyek közül van sok nyáron érő – felsorolni is képtelenség, ezért csak a főbb fajtákat nézzük.

Jonathan

Alma fajták - jonathan
Alma fajták – jonathan (forrás: http://lifemagazin.hu/hazai-hirek/hova-tunt-jonatan-alma)

A Jonathan alma a hazánkban egyik legismertebb almafajta, mely napjainkra egyre kevésbé található meg a hazai zöldséges boltok polcain. Az Egyesült Államokból származó almának számos változatát, klón alakját és leszármazottját termesztik világszerte, bár jelentősége folyamatosan csökkenőben van. Nemesítési alapanyagként a Jonathan számos modern fajta kialakításában részt vett. Megfelelő érettségnél szüretelve kiváló íz és zamatanyagokkal rendelkező fajta.

A gyümölcs mérete közepes-kicsi, mely kúposan gömbölyded, szimmetrikus, enyhén bordázott.

Fedőszíne jellemzően élénkpiros, mely szín kialakulása az alapfajtánál szeptember első felére esik. A héj vékony, felülete sima, enyhén viaszos.

Tárolhatósága rossz, hagyományos tárolókban januárnál tovább csak nagy veszteségekkel tárolható, hűtőházakban valamivel tovább is. A túlérett gyümölcsökön gyakran jelentkezik a fajta jellemző betegsége, a „Jonathan-foltosság”.

Idared

Alma fajták - idared

Az Idared szintén egy ismert amerikai almafajta, mely népszerű világszerte, de jelentősége ennek is napról napra csökken. Rendkívül jól tárolható, ezért főleg a kései friss alma ellátásért volt hivatott felelni.

A gyümölcs húsa fehéres, vajszínű, lédús, kemény, roppanós. Íze nem jellegzetes, de kellemes, harmonikus, nem túl savas. Gyümölcse nagy méretű, lapított, néha szabálytalan. Héja közepesen vastag, élénkpiros. Gyors puhulásra nem hajlamos, eltarthatósága kiváló. Korán termőre forduló, bőtermő fajta. Középkorai, elhúzódó virágzás jellemző rá, fagyra nem kifejezetten érzékeny. A tárolási betegségekre nem, de a nyomásra érzékeny, így óvatos tárolást igényel.

Jonagold

Alma fajták - jonagold

A Jonagold szintén az Egyesült Államokból származó alma fajta, mely a Golden Delicious fajtának a Jonathan fajta általi megporzásából keletkezett, de az utóbbi években már inkább a klónjait szaporítják.

Termése nagyméretű, akár a 220-250 grammot elérő, kicsi magházzal. Formája gömbölyű, szépen pirosodó. Közepesen vastag héját viaszréteg védi. Világossárga húsa laza, lédús, édes-gyengén savanyú, jellegzetesen fűszeres, finom zamatos. Barnulásra nem hajlamos. Szedése általában szeptember végére, október elejére esik. Fogyasztási érettségét a tároló típusától függően akár 4-10 hónapig is megőrzi.

Gala

Alma fajták - gála

Új-Zélandon nemesített fajta, melynek gyümölcse közepes méretű, gömbölyded, roppanós, kellemesen édeskés fajta, az egyik legkedveltebb az almafajták között. Harmonikus ízű, alacsony savtartalmú. Augusztus közepétől szeptemberig érik. Szedése után jól szállítható és megfelelő körülmények között tárolva 3-4 hónapig áll el.

Starking

Alma fajták - starking

A Starking Delicious almafajtát a Delicious rügymutációjaként fedezték fel. Gyümölcsei tetszetősek, középnagy-nagy méretűek. Alakjuk megnyúlt, kúpos, végei rücskösek, húsuk sárgásfehér színű, kemény, tömör, nem túl leves. Gyümölcse erősen illatos, igen édeskés, alacsony savtartalmú, egyedi ízű, kásásodásra hajlamos. Közepesen jól tárolható, mert a tárolás során kásásodik. Hűtőszekrényben, hűtőházban akár február, márciusig is eltartható. Kiváló sütemények, szószok készítésére.

Mutsu

Alma fajták - mutsu

Kedvelt alma fajta, melynek gyümölcse nagy, kissé hosszúkás, hengeres, enyhén bordás. Héja viaszos, világoszöld, éretten sárga, napos oldalán világosbarna. Húsa sárgásfehér, lédús, roppanó, édeskés, kellemes zamatú. Jól szállítható és nagyon jól tárolható.

Golden

Alma fajták - golden

A Golden szintén Amerikából származó népszerű almafajta. Szeptember végén október elején érik. A gyümölcse középnagy, vagy nagy méretű, zöldessárga, édes, kellemes ízű, enyhén savas, aromás és illatos. A világ legelterjedtebb fajtája, mely 6 hónapi tárolható megfelelő körülmények között.

Természetesen számos fajtája létezik még ezeken kívül is, a nyári alma fajták külön cikket érdemelnek.

https://www.gyumolcsfaiskola.hu/fajtak/almak

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom