Alma héja

Az alma héja – akárcsak az alma – nagy mennyiségben tartalmaz értékes tápanyagokat így, ha szeretnénk az alma jótékony hatását kihasználni, semmi esetre se dobjuk ki! Amire figyeljünk, hogy felhasználás előtt alaposan tisztítsuk meg a héját, de ha megoldható leginkább kistermelők bio gyümölcseit vásároljuk.

Mit is tartalmaz az alma héja?

  • Rostokat

Az alma rosttartalmának kétharmad része a héjban található, ezért sem szerencsés meghámozni. Ez a természetes élelmi rost támogatja az emésztőrendszer, valamint a szív- és érrendszer egészséges működését. A rost hosszú időre megtelíti a gyomrot, ezáltal csökkenve az éhségérzetet. Megfelelő étrend és testmozgás mellett hozzájárulhat a testsúly csökkentéséhez is. A benne található pektin segít csökkenteni a koleszterinszintet, és késlelteti a gyomor kiürülését.

  • Antioxidánsokat

Nem csak az alma a héja is nagy mennyiségben tartalmaz egészségvédő antioxidánsokat. Az antioxidánsok védelmet nyújtanak a mérgek, a szabad gyökök és a káros molekulák ellen. Az almahéj hatástalanítja a szabad gyököket, amelyek gyakran egészségügyi rendellenességek kialakulásához vezetnek.

  • Vitaminokat

Kiváló A-, és C-vitamin forrás, melyek szintén erőteljes antioxidánsok, ezért kiváló gyulladáscsökkentők és immunerősítők. Az alma héja K-vitaminban és folátokban is gazdag. Az almában lévő vitaminok nagyrészt a héjban vagy a héj alatt találhatók meg.

  • Ásványi anyagokat

Fontos ásványi anyagokat is tartalmaz, többek között: kalcium, kálium, foszfor, folsav és vas. Valamint megfelelő mennyiségű cink, nátrium és magnézium is megtalálható benne. Az erős csontok és fogak fenntartásához a szervezet ásványi anyagokat, például kalciumot és foszfort használ.

Mire használható még az alma héja?

Az alma héja nagyszerű a bőr és a haj számára, és igazi fogyasztó csodaszer. Felhasználható kozmetikumként is, bőrradír vagy arcpakolás formájában. Megszárítva pedig alma chips vagy akár tea készíthető belőle; mindkettő finom és egészséges.

Alma héja

Az alma héja tele van pektinnel, ezért használhatjuk sűrítőanyagként, például lekvárokhoz. De némi cukor és víz felhasználásával saját almaecet is készíthető belőle. 

Az almahéj elfogyasztásával nem termelünk felesleges hulladékot, ezáltal csökkentjük az élelmiszerpazarlást és még az egészségünkért is tehetünk.

https://femina.hu/gyerek/alma-hejastol/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom