Alma jótékony hatása

Az alma jótékony hatása már évezredek óta ismert, sőt a népi hagyomány az almát a gyógynövények közé sorolta. Értékét, tiszteletét jelezte, hogy több nép mitológiájában is fontos szerepet játszik, a bibliai almától kezdve a finnugor mesékben szereplő aranyalmafáig sokféle formában találkozhatunk vele, és mindenhol értéket, életet, lehetőséget jelent.

Az alma vitamin tartalma

Az alma tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A vitamint, B komplex vitaminokat, és C vitamint. A C-vitamin tartalma viszont jóval csekélyebb, mint az egyéb citrusféléké (citrom, narancs), mégis a benne megtalálható ásványi anyagoknak és magas rost tartalmának köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre. A B vitaminok rendkívül jó hatással vannak az emésztésre, mert serkentik a táplálék felszívódását. A vitaminok főleg az alma héja körül találhatóak, ezért mindenképpen javasolt a héj fogyasztása is.

 

Magas a pektin tartalma, ez az anyag a gyümölcs sejtfalának alkotó része, mely vízben oldódva kocsonyás zselét alkot. Fontos továbbá a héja, a cellulóz része, amely segít kitisztítani a beleket. Általánosságban véve, az alma tisztító hatású. Ezen kívül rengeteg antioxidánst tartalmaz, amely megköti a káros szabad gyököket.

Alma jótékony hatása

Fontos a koleszterin elleni harcban, és kiváló hatású cukorbetegség esetén is, mivel a vékonybél falát bevonva csökkenti a cukor felszívódását. A légutak tisztításával a gyulladás leküzdésében játszik szerepet.

  •  Kevés benne a kalória

Az alma kalória tartalma kevés, így akár a fogyásban is hasznukra lehet. Főleg a magas rosttartalma segít a súly megtartásában, vagy leadásában is. Az alma diéta kifejezetten az étkezés előtti alma fogyasztásra épül. Rosttartalmának egyharmadát a pektin adja, mely javítja az anyagcserét, savtartalma pedig a bélmozgást serkentve kedvez az emésztési folyamatoknak. A székrekedés és hasmenés egyaránt orvosolható vele.

  • Csökkenti a vérnyomást

A benne található káliumnak van szerepe a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában.

  • Gyulladáscsökkentő

Az alma héja tartalmazza a polifenolt, mely antioxidáns hatása révén csökkenti a szabad gyökök kialakulását.

  • Immunerősítő

A benne található vitaminok és ásványi anyagok főleg a flavonoidok hatására kiváló immunerősítő is, segít a vírusok, baktériumok leküzdésében. Foszfor-, és B-1 vitamintartalma pedig hozzájárul a megfelelő ideg-, és agyműködéshez is.

  • Természetes antihisztamin

Természetes antihisztamin hatással is rendelkezik, azonban a keresztallergiában szenvedők fokozott elővigyázatossággal fogyasszák, hiszen az alma allergia náluk tüneteket is okozhat.

  • Oldja a húgyköveket

A sói oldják a húgyköveket, ezáltal gyógyítja a reumát és a köszvényt is.

Az alma jótékony hatásai a cékla és egyéb zöldségek keverésével fel is erősíthető. Az alma céklalé például kiváló immunerősítő tél előtt.

http://nepgyogyaszat.com/nepgyogyaszat-gyogyirei/alma.html

Vissza a kategória cikkeihez