Alma jótékony hatása

Az alma jótékony hatása már évezredek óta ismert, sőt a népi hagyomány az almát a gyógynövények közé sorolta. Értékét, tiszteletét jelezte, hogy több nép mitológiájában is fontos szerepet játszik, a bibliai almától kezdve a finnugor mesékben szereplő aranyalmafáig sokféle formában találkozhatunk vele, és mindenhol értéket, életet, lehetőséget jelent.

Az alma vitamin tartalma

Az alma tartalmaz számos ásványi anyagot, kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A vitamint, B komplex vitaminokat, és C vitamint.

A C-vitamin tartalma viszont jóval csekélyebb, mint az egyéb citrusféléké (citrom, narancs), mégis a benne megtalálható ásványi anyagoknak és magas rost tartalmának köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre. A B vitaminok rendkívül jó hatással vannak az emésztésre, mert serkentik a táplálék felszívódását. A vitaminok főleg az alma héja körül találhatóak, ezért mindenképpen javasolt a héj fogyasztása is.

Magas a pektin tartalma, ez az anyag a gyümölcs sejtfalának alkotó része, mely vízben oldódva kocsonyás zselét alkot. Fontos továbbá a héja, a cellulóz része, amely segít kitisztítani a beleket. Általánosságban véve, az alma tisztító hatású. Ezen kívül rengeteg antioxidánst tartalmaz, amely megköti a káros szabad gyököket.

Alma jótékony hatása

Fontos a koleszterin elleni harcban, és kiváló hatású cukorbetegség esetén is, mivel a vékonybél falát bevonva csökkenti a cukor felszívódását. A légutak tisztításával a gyulladás leküzdésében játszik szerepet.

  •  Kevés benne a kalória

Az alma kalória tartalma kevés, így akár a fogyásban is hasznukra lehet. Főleg a magas rosttartalma segít a súly megtartásában, vagy leadásában is. Az alma diéta kifejezetten az étkezés előtti alma fogyasztásra épül. Rosttartalmának egyharmadát a pektin adja, mely javítja az anyagcserét, savtartalma pedig a bélmozgást serkentve kedvez az emésztési folyamatoknak. A székrekedés és hasmenés egyaránt orvosolható vele.

  • Csökkenti a vérnyomást

A benne található káliumnak van szerepe a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában.

  • Gyulladáscsökkentő

Az alma héja tartalmazza a polifenolt, mely antioxidáns hatása révén csökkenti a szabad gyökök kialakulását.

  • Immunerősítő

A benne található vitaminok és ásványi anyagok főleg a flavonoidok hatására kiváló immunerősítő is, segít a vírusok, baktériumok leküzdésében. Foszfor-, és B-1 vitamintartalma pedig hozzájárul a megfelelő ideg-, és agyműködéshez is.

  • Természetes antihisztamin

Természetes antihisztamin hatással is rendelkezik, azonban a keresztallergiában szenvedők fokozott elővigyázatossággal fogyasszák, hiszen az alma allergia náluk tüneteket is okozhat.

  • Oldja a húgyköveket

A sói oldják a húgyköveket, ezáltal gyógyítja a reumát és a köszvényt is.

Az alma jótékony hatásai a cékla és egyéb zöldségek keverésével fel is erősíthető. Az alma céklalé például kiváló immunerősítő tél előtt.

http://nepgyogyaszat.com/nepgyogyaszat-gyogyirei/alma.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom