Alma kalória

Az alma kalória tartalma nem túl magas, ezért az alma diéta is népszerű fogyókúrázási módszer a fölösleges kilók leadásában, ugyanis magas rost- és vitamintartalmának köszönhetően segíti a fogyókúrát. Ez nem minden gyümölcs esetén van így, ezért érdemes utána járni, hogy melyik gyümölcs milyen kalória értékkel rendelkezik.

Az egész évben kapható alma energia tartalma igazán alacsony, egy közepes méretű almában mindössze 50 kalória van. Összehasonlításképpen egy közepes méretű körte kb. 100 kalóriát tartalmaz

 A magas rost- és vitamin tartalmának köszönhetően pedig az alma igazán egészséges rágcsálnivaló. A mondás miszerint „Napi egy alma, az orvost távolt tartaja” igazán találó.  

Sokan nem szeretik, vagy csak megszokásból levágják az alma héját, ami pedig a legtöbb vitamint tartalmazza az almában. Használjuk fel, vétek kidobni, hiszen nagyon egészséges!

Alma kalória tartalma

Egy közepes méretű alma az alábbi értékekkel bír:

  • 78 kcal
  • 0,4 g fehérje
  • 0,3 g zsír
  • 17,1 g szénhidrát (cukor: 15,6 g)

 Az alma glikémiás indexe: 38

Mi is az a glikémiás index? 

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

Az almát érdemes étkezés előtt – akár étkezések között is fogyasztani. Ilyenkor egy pohár vizet is célszerű fogyasztani az almával, hogy a gyümölcs rostjai kissé megdagadjanak a gyomorban, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig laktassanak.

https://femina.hu/fogyokura/100_kaloria_gyumolcs/

Vissza a kategória cikkeihez

 

error: Védett tartalom