Alma szezon

Az alma szezon júliustól egészen október végéig tart, de tulajdonképpen szinte egész évben elérhető. Az alma nagyon egészséges gyümölcs, ami a hozzátáplálás kezdetétől már a babáknak is adható. Számos módon felhasználható, és lekvár, ivólé, pálinka is készíthető belőle.

A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mi mikor érik, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.

Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:

  • a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
  • azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg
  • tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
  • a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
  • érdemes a szedd magad akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, lekvár főzést tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire

Alma szezon

Az alma fajták közül vannak koraiúgynevezett nyári almák és vannak az őszi érésűek, vagy másképpen téli almák. A nyári alma fajták augusztus közepéig, végéig elérhetőek. Majd szeptember közepétől kezdik szüretelni a téli fajtákat. A nyári almák hosszú ideig nem tarthatók el, de rendkívül alkalmasak kompót, pálinka főzésére, friss fogyasztásra, süteményekbe, levesnek.

 Az ősszel szedett fajták – megfelelő körülmények között – hosszú ideig, akár tavaszig is eltarthatók. Szeptember közepétől, végétől folyamatosan érik és szedhető, a különböző fajtáknak megfelelően. Érdemes belőlük a szezonban betárolni, ugyanis akkor juthatunk hozzá a legkedvezőbb áron.

Alma tárolása

Az alma tárolása régen egyáltalán nem okozott gondot, hiszen a paraszti portákon mindenhol volt verem – vagy a későbbiek során pince – ahol hosszabb ideig eltartották a friss, ősszel szüretelt gyümölcsöket, zöldségeket.

Manapság vermek már ritkán találhatók a falusi kertekben is, így ez már jellemzően nem alkalmazott eljárás. Napjainkban a hűvös, de jól szellőző, fagymentes pincékben, raktárakban tudjuk leginkább tárolni. Hűvös, kamrában vagy előszobában is lehet tartani, még ha nem is olyan hosszú ideig.

Mire figyeljünk a tárolás során?

  • a hideg aljzatra, betonra ne tegyük közvetlenül a termést, mert a lecsapódó pára károsíthatja, hamarabb megromlik, rothadásnak indul
  • inkább faládában vagy kartondobozban tartsuk
  • csak a teljesen ép terméseket tegyük el hosszabb tárolásra, ami hibás, sérült azt dolgozzuk fel először

https://hu.wikipedia.org/wiki/Alma_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom