Alma tárolása

Az alma tárolása nem okozhat nehézséget, ha van pincénk, jól szellőző kamránk, vagy előszobánk, ahol nincs fűtés. A betárolás előtt érdemes átnézni a gyümölcsöket, hogy ne legyen rajtuk sérülés, ugyanis akkor hosszabban eltárolhatók.

Az alma rendkívül egészséges, mely szezonja nem tart túl hosszú ideig, ezért érdemes belőle eltenni télire. Rendkívül jól fagyasztható, de készülhet belőle lekvár és kompót egyaránt. Az őszi időszakban érdemes rendszeres fogyasztásával a szervezet vitamin raktárát feltölteni, így készülve a télre.

Alma szedése

A nyári almákat már június végétől, július elejétől megtalálhatjuk a piacok, bevásárlóközpontok polcain. Az őszi alma szedését jellemzően szeptember közepén kezdik szedni.

Az alma az utóérő gyümölcsök közé tartozik, azonban nem mindegy, hogy mikor és hogyan szüreteljük. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a 80%-os érettségi fokot elért gyümölcsök esetében várható még a megfelelő utóérés.

Az alma és a körte nem fokozatosan érő gyümölcs, vagyis egyszerre leszüretelhető. Vannak ugyanis fokozatosan érő gyümölcsök (sárgabarack, őszibarack is), ami azt jelenti, hogy 2-3 naponta részletekben – akár 4-szer, 5-ször – kell szüretelni.

Érdemes a gyümölcsöt kézzel szedni, mert bár alkalmazható a körte esetén a rázva szedés is, de akkor a sérülések miatt a gyümölcs még kevesebb ideig tárolható el. Ugyanis minél érettebb, annál nagyobb mértékben és könnyebben sérül.

Alma tárolása

Régen a paraszti portákon tárolt szalma között könnyedén tartották hosszabb ideig a tököt, akár még a szabadban is. Manapság már nem – vagy ritkán – alkalmazott ez az eljárás. Napjainkban a hűvös, de jól szellőző, fagymentes pincékben, raktárakban tudjuk leginkább tárolni. Hűvös, kamrában vagy előszobában is lehet tartani, még ha nem is olyan hosszú ideig.

Mire figyeljünk a tárolás során?

  • a hideg aljzatra, betonra ne tegyük közvetlenül a termést, mert a lecsapódó pára károsíthatja, hamarabb megromlik, rothadásnak indul
  • inkább faládában vagy kartondobozban tartsuk
  • csak a teljesen ép terméseket tegyük el hosszabb tárolásra, ami hibás, sérült azt dolgozzuk fel először
  • ha ezalatt az idő alatt sem fogjuk tudni feldolgozni, inkább fagyasszuk le

Arra figyeljünk, hogy ne mossuk meg csak közvetlenül a felhasználás előtt, ugyanis akkor hamarabb romlik.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Alma_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom