Alma utóérése

Az alma utóérése még szedés után is folytatódik, azonban nem mindegy, hogy mikor milyen érettségű gyümölcsöt szüretelünk a gyümölcsfákról.  Nálunk, a mérsékelt égövben, a tipikusan utóérő gyümölcsök főleg az almatermésűek köréből kerülnek ki. Ilyenek többek között az alma, a körte, a birs, a naspolya. Ezek őszi szüretelésű gyümölcsök.

Nyáron inkább a nem utóérő, rövidebb ideig tárolható gyümölcsök kerülnek az asztalra. Kivételt képez ez alól a sárgabarack és az őszibarack. Ezeknek ugyanis van utóérésük, bár még az sem tesz olyan hosszú tárolási időt lehetővé, mint ami a tipikusan utóérő gyümölcsöknél lehetséges. Az utóérés azt jelenti, hogy a gyümölcs nem teljesen érett állapotban kerül leszüretelésre és még megfelelő körülmények között tovább érik.

Ezáltal javulnak a beltartalmi értékei, még színesebb, ízletesebb lesz, húsa megpuhul, a gyümölcs fogyaszthatóvá válik. Ezzel szemben a nem utóérő gyümölcsöknek csak akkor lesz jó az élvezeti értékük, ha a fán értek meg. Ugyanis a szüretet követően már nem javulnak a beltartalmi értékeik.

Alma utóérése

Az alma ugyan az utóérő gyümölcsök közé tartozik, azonban nem mindegy, hogy mikor és hogyan szüreteljük. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a 80%-os érettségi fokot elért gyümölcsök esetében várható még a megfelelő utóérés.

Általánosságban elmondható, hogy az alma akkor tekinthető szedésre érettnek, ha a szára könnyedén elválik az ágtól. A színe már fényes és kemény tapintású, de frissen fogyasztva még nem az igazi az ízélmény. Bár az alma nem fokozatosan érő gyümölcs, – ami azt jelenti, hogy 2-3 naponta részletekben szüretelik – a kis kertekben sokszor így szedik le.

Azonban a nagyüzemekben erre nincs lehetőség. Ott sokszor rázzák is az almát és nem kézzel szedik, ami viszont a sérülések miatt nem enged hosszabb tárolást. A rázva szedés esetén szükséges a gyümölcs mielőbbi feldolgozása. A kézzel szedett gyümölcs megfelelő helyen – pincében, hűvös helyen – akár tavaszig tárolható. Azonban érdemes néha átválogatni, ugyanis egy-egy romlott darab elkezdheti a többi ép darabokat is károsítani.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemes_alma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom