Alma vásárlás

Az alma vásárlás már ősszel a nyári alma fajták érését követően kezdődik. Az alma szezon nem tart túl hosszú ideig. Érdemes ezalatt minél többet fogyasztani és betárolni télire. Az alma ugyanis rendkívül egészséges gyümölcs, mely rendszeres fogyasztás mellett a szervezetre jótékonyan hat. Számos vitamint és ásványi anyagot, rostot tartalmaz, ezáltal a tél előtt feltölthetjük a szervezet vitamin raktárát.

Hazánkban az alma nagy népszerűségnek örvend. Almafák már a paraszti portákon is mindig voltak a körte-, szilva és dió mellett. A népi gyógyászatban is fontos szerepe volt, de az ünnepek során is, hiszen a megtermelt zöldségekből, gyümölcsökből készítették az ételeket, a süteményeket egyaránt.

A szezonban országszerte több helyszínen Almafesztivállal is várják az érdeklődőket. Érdemes ezekre is ellátogatni, mert azon túlmenően, hogy vásárlási lehetőség is van, számos érdekes programmal, gasztronómiai különlegességekkel várják az érdeklődőket.

Alma vásárlás

Az alma érésétől kezdve számos országút menti standon kínálják a termelők a potrékáikat országszerte, akárcsak a zsákos burgonyát. Érdemes ezekről a helyekről is vásárolni, hiszen valószínűleg kedvezőbb áron jutunk az ízletes, lédús csemegéhez. Több helyen akciózni is szoktak, akár 1-et fizet, 2-t vihet akcióval is.

Ha nagyobb mennyiségű gyümölcsre van szükségünk, mindenképpen érdemes ilyen helyeket felkeresnünk. Vagy érdemes szedd magad akciókra is ellátogatni, ami akár családi programként is megállja a helyét. Mindenképpen ajánlott már az alma érési idejének környékén tájékozódni a lehetőségekről akár interneten keresztül is.

Alma tárolása

Régen a paraszti portákon tárolt szalma között könnyedén tartották hosszabb ideig a tököt, akár még a szabadban is. Manapság már nem – vagy ritkán – alkalmazott ez az eljárás. Napjainkban a hűvös, de jól szellőző, fagymentes pincékben, raktárakban tudjuk leginkább tárolni. Hűvös, kamrában vagy előszobában is lehet tartani, még ha nem is olyan hosszú ideig.

Mire figyeljünk a tárolás során?

  • a hideg aljzatra, betonra ne tegyük közvetlenül a termést, mert a lecsapódó pára károsíthatja, hamarabb megromlik, rothadásnak indul
  • inkább faládában vagy kartondobozban tartsuk
  • csak a teljesen ép terméseket tegyük el hosszabb tárolásra, ami hibás, sérült azt dolgozzuk fel először
  • ha ezalatt az idő alatt sem fogjuk tudni feldolgozni, inkább fagyasszuk le

Arra figyeljünk, hogy ne mossuk meg csak közvetlenül a felhasználás előtt, ugyanis akkor hamarabb romlik.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Alma_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom