Alma vitamin

Az alma vitamin és ásványi anyag tartalma igen jelentős, ezért is az egyik legegészségesebb gyümölcs, mely szinte egész évben elérhető. Az ismert közmondás, mely szerint „napi egy alma – az orvost távol tartja”, sem véletlenül született, hiszen már őseink megtapasztalták, hogy aki rendszeresen fogyaszt almát kevésbé betegszik meg.

Az alma vitamin tartalma

Egy közepes nagyságú almában kb.75-80 kalória van, körülbelül 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, 20 gramm körüli szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A C-vitamin tartalma alacsonyabb, mint a citrom, vagy akár a narancs esetén, de az A, B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kén tartalma is jelentős.

Alma vitamin

Vízben jól oldódó rostanyaga, a pektin. A pektin az alábbi jótékony hatásokat gyakorolja a szervezetre:

  • rendezi a székletet (a főtt, vagy párolt alma hasmenés, a nyers székrekedés ellen alkalmazható)
  • kedvezően hat a bélflórára
  • csökkenti a vér koleszterinszintjét
  • csökkenti a magas vérnyomást

Az alma fogyasztása nyersen a héjával együtt a legtáplálóbb, illetve így fogyasztva a legegészségesebb, hiszen az alma héja rengeteg vitamint tartalmaz, amit a húsa nem, vagy nem olyan mértékben. Az almában előforduló fő antioxidánsok is itt vannak jelen. Ezért mindenképpen ajánlott az egész alma elfogyasztása, ha lehet kerüljük a hámozását. Ha sütemény, vagy egyéb felhasználás miatt mégis hámozni kell, akkor a héjából még mindig készíthető alma chips is.

Hogyan tartható el úgy, hogy az alma vitamin tartalma a legtovább megmaradjon?

Az alma a minőségét hűtőszekrényben őrzi meg legtovább, de a nagyobb mennyiségű gyümölcs tárolása hűvös, fagymentes pincében a legjobb. Gondosan betakarva egy ideig az erkélyen is tárolható.

Alma vitamin

Ha nincs lehetőség nagy mennyiséget így elrakni, az alma fagyasztása sem elvetendő. Így elő lehet készíteni almáspitének való almát, és már felhasználás előtti állapotban lefagyasztani, vagy akár almaleves hozzávalójaként is összedarabolva, bezacskózva.  Ha pedig egyikre sincs lehetőség, akkor pedig bízhatunk abban, hogy a piacok standjain mindig friss alma kapható.

https://divany.hu/eletem/2018/12/27/alma-egeszseg-vitaminok/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom