Alma

Az alma már az ókori mítoszokban és népi hagyományokban is fellelhető az egymástól akár nagyon távol eső és különböző kultúrákban is. Elég például Ádám és Éva Édenkertjére gondolni, vagy az indiánok Meru hegyén, a görögöknél a Hesperidák kertjében vagy a kelták jövőbeni paradicsomában ahol aranyból van és ezüst ágak között csüng.

Ezek a mítoszok nagyon gyakran arról mesélnek, hogy valaki vállalja azt a feladatot, hogy az üdvösség birodalmának értékes gyümölcsöt leszakítja és elhozza kínokkal teli világunkba. Súlyos árat fizetve érte. Óriási fáradságot és Isteni büntetéseket vonnak maga után. Ez általában minden alkalommal megtörténik, ha az ember felfedi a természet valamelyik titkát.

Ezen a lenyűgöző szimbolizmuson kívül a valóságban is igaz, hogy az alma csodálatos gyümölcs, amelynek adottságai és javallatai, oly sok és oly széles gyógyászati alkalmazást tesznek lehetővé.

Az alma összetétele

Az érett alma súlyának 9-12%-ában olyan cukrokat tartalmaz, amelyek kémiai tulajdonságaiknál fogva nem ellenjavalltak a cukorbetegek számára. Az alma vitamin tartalma rendkívül gazdag, számos értékes vitamin található benne: A, B1, B2, C és PP. Valamint szerves savak, melyek közül az almasav fertőtleníti a bélrendszert, valamint ásványi sók és nyomelemek. Közülük is a kalcium, a foszfor, a nátrium, a klór, a vas, a magnézium, a kén, a réz és a cink, de főleg kálium (mely utóbbi elengedhetetlen az idegrendszer és a szívizom működéséhez). Továbbá még pektin, amely csökkenti a vér koleszterinszintjét is.

Az alma tulajdonságai és gyógyászati javallatok

Csak a gyümölcs rendszeres fogyasztása mellett lehet a betegségeket hatásosan megelőzni.

  1. Erősíti az izmokat és az idegeket
  2. Védi a gyomrot a májat
  3. Tisztítja a vért
  4. Csökkenti a koleszterinszintet
  5. Felfrissít
  6. Ízületi gyulladás, reumás-, ízületi megbetegedéses panaszok esetén
  7. Bélrendszeri problémáknál
  8. Székrekedéses és hasmenés esetén is alkalmazható

Az alma felhasználása

Az alma felhasználása rendkívül széles skálán mozog. Nincs semmilyen ellenjavallata sem a gasztronómiának, sem a fitoterápiának egyéb fogyasztási módjait tekintve, amelyek kihasználják ennek a gyümölcsnek sokoldalúságát. Nyersen, vagy főzve, vagy friss lé formájában, kompótban, házi süteményekben, forrázatban és főzetben.

Fontos továbbá megemlíteni azonban két almából készített terméket is: az almaecetet és az almabort. Már Hippokratész – az orvostudomány atyja – is említést tett ezeknek az elkészítési módjairól.

A modern tudomány pedig megállapította, hogy az almaecet megköti a kalciumot a csontokban, fellép az ízületi gyulladásokkal és az ízületi megbetegedésekkel szemben, valamint a káros bélbaktériumokat is elpusztítja.

Az almabor, pedig jól alkalmazható reuma ellen, de fogyasztását csak korlátozott mennyiségben ajánlott.

Az almás ételek száma is végtelen, hiszen ez a gyümölcs egész évben elérhető és a levestől a főételen át a desszertekig bármi készíthető belőle.

https://recept.hu/alma.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom