Almabor

Az almabor az alma erjesztésével előállított alkoholos ital. Hazánkban és Európa-szerte egyaránt a francia stílusú alacsony alkoholtartalmú, szénsavas almabor a legelterjedtebb, melyet nemzetközileg egységesen cider néven népszerűsítenek. Ez a fajta almabor hagyományosan a száraz pezsgőhöz hasonlóan készül natúr alma mustból.

Az almabor nyugati kultúrájához szorosan kötődik a körtebor, ezért divatosak a körteízesítésű almaborok is, de gyakran egyéb gyümölcsízeket is felhasználnak.

Almabor

Már Hippokratész – az orvostudomány atyja – is szólt az almának erről az elkészítési módjáról, melyről a mai modern orvostudomány megállapította, hogy jól alkalmazható reuma ellen.

Almabor otthon?

Az almabor a szőlőből készült boroknál kevésbé erős, fanyar, szénsavas, frissítő gyümölcsbor, mely elkészítésével akár otthon is próbálkozhatunk. Bár a szükséges hozzávaló eszközök miatt inkább csak nagyobb mennyiség elkészítése esetén éri meg a ráfordítást. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az elkészítése 4-5 hétig is eltart, és aztán az ízletes, aromás gyümölcsbort 1-2 hét alatt ajánlott el is fogyasztani.

Mennyiségi tudnivalók az almaborról

1 liter almalé kb. 1,5 kg almából nyerhető. Ha érett állapotú alma az alap, akkor az ebből készült 1 liter levében 120 g cukor van, mely kb. 6% alkoholtartalmat eredményez a borban. Ezek az alacsony alkoholfokú italok, azonban csak rövid ideig tarthatók el, mivel különösen érzékenyek a borbetegségekre.

A palackozás után felnyitott bor, ha nyitva hagyjuk már néhány óra levegővel való érintkezés után penészedésnek indul. A palackozás nélkül készített gyümölcsbort két héten belül el kell fogyasztani.

Almabor

Alkoholtartalom – cukorfok

Azok a borok, amelyek már 11 %-os, vagy annál nagyobb alkoholtartalommal rendelkeznek, kénezés és pasztőrözés nélkül is eltarthatók. Azonban az almában, nincs ehhez elegendő cukor, ezért ennek az alkoholtartalomnak az eléréséhez cukrozni kell a bort.

Ugyanis a borkészítés folyamán a cukor alakul át alkohollá. Ahhoz, hogy a cukor átalakuljon alkohollá literenként 12-15 dkg cukrot szükséges adni a gyümölcsléhez. A 11% alkoholtartalmú borhoz literenként viszont már nagyjából 24-25 dkg cukor kell.

Minél szárazabbra szeretnénk készíteni a bort, annál kevesebb cukrot kell hozzá adni, de az alkoholtartalom miatt figyelembe kell venni a szükséges mennyiséget.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Almabor

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom