Almafa betegségei

Az almafa betegségei sok esetben hasonlatosak a körtefa betegségeivel. Kártevők és különböző megbetegedések is okozhatják a levelek, ágak, termések károsodását, melyek ellen védekezni szükséges. Az alma kevésbé igényel törődést, mint a körte, de mindkét növény meghálálja a törődést.

Az almafa gondozása főleg a rendszeres tápanyagellátást, öntözést, a permetezést és növényvédelmi feladatok elvégzését jelenti. Valamint az almafa metszése szintén elmaradhatatlan eleme az eredményes és egészséges alma termesztésének, mellyel a károkozók is jobban távol tarthatók.

Almafa betegségei

Almafa betegségei – kórokozók által

Lisztharmat

A lisztharmat fehér, lisztszerű bevonatot képez a leveleken és a hajtásvégeken. Ha megjelenik, a levelek besodródnak, görbülnek, elszáradnak és lehullanak. Emiatt szükséges a kiegyenlített tápanyagellátás biztosítása a növények számára, ezáltal növelve a nagyobb ellenálló képességet számukra.  Az egyoldalú műtrágyázás, túlzott nitrogén trágyázás növeli a növények lisztharmattal szembeni fogékonyságát.

Már a tavaszi metszés során el kell távolítani a fehér színű fertőzött vesszőket, amelyek általában a vesszővégi 4-6 rügyet szokott megfertőzni, így a vesszőket erősen vissza kell metszeni. A permetezés időszaka a rügypattanástól a virágzás végéig, sziromhullásig terjedő időszak, ezek a kezelések meghatározóak a növényvédelem sikerességében. Ebben az időszakban elsősorban felszívódó hatású lisztharmat elleni gombaölő szereket érdemes használni.

Varasodás

Ennél a betegségnél először a levélen olajfolt, később feketés zöld, bársonyos foltok jelennek meg, és elkezdenek a levelek lehullani. A fiatal gyümölcsön zöldes fekete foltok, a héjon berepedezett foltok láthatók.

Zöld bimbós állapotig használhatók a réz tartalmú permetezőszerek. Az intenzív hajtásnövekedés időszakában (áprilistól június közepéig) felszívódó, majd felszívódó és kontakt szerekkel kombinálva érdemes védekezni. Később elég a kontakt készítmények használata. Záró permetezésre tartós hatású, rövid egészségügyi várakozási idejű szert érdemes bevetni.

Moníliás betegség

A gyümölcs felületein a sérülésből kiinduló barna rothadás, a felületen körkörös okkersárga penészpárna figyelhető meg. A fán múmiaként fennmarad, a gyümölcs a tárolóban elfeketedik.

A beteg gyümölcsöket fel kell szedni és meg kell semmisíteni. Szüret előtt gombaölőszer használata lehetséges. A fertőzött vesszőket le kell metszeni, a vessző egészségesnek tűnő 10 centis darabjával együtt. A levágott vesszőket el kell égetni, mert sok fertőző gombafonalat és spórát tartalmaznak. A fákat alaposan meg kell permetezni réztartalmú gombaölő szerrel. Szükség esetén ezt a permetezést később meg is kell ismételni.

Tűzelhalás

Tűzelhalásos megbetegedés esetén a fertőzött virágok vizenyősek lesznek és elfeketednek és a friss hajtások begörbülnek. Mézgacsepp jelenik meg a sebzésen, hajtásszáradás is megfigyelhető. A fiatal gyümölcs elpusztul, amit később a fa pusztulása követhet.

Fontos az egészséges szaporítóanyag használata, a fertőzött növényi részek azonnali eltávolítása (40-60 cm), és megsemmisítése. Ne maradjon el a vágószerszám fertőtlenítése, és a sebkezelés sem.

Alma mozaik vírus

Az alma legelterjedtebb vírusbetegsége az alma mozaik vírus. Vegetatív úton, szaporítóanyaggal terjed. A betegség elsősorban klorotikus foltok képében jelentkezik. Erős fertőzés esetén az erek mentén nagy terjedelmű fehér foltok alakulhatnak ki. A gyümölcsön szintén kialakulhatnak fakó foltok, valamint a termés deformálódása sem kizárt. Ha nagymértékű a fertőzés, akár 25%-os termésveszteséggel is számolni lehet. A védekezés az ellenőrzött körülmények közül származó, vírusmentes szaporítóanyag telepítésével kezdődik.

Almafa betegségei

Almafa betegségei – kártevők által

Sodrómoly, araszoló hernyó

A hajtásnövekedés üteme szerint károsítanak. Már a virágzás előtt megjelennek. A sodrómolyok 2. nemzedéke a gyümölcsön hámozgató károsítást tesz. Az araszoló hernyók a hajtásokat össze szövik, a fiatal kötődött termést odvasítják. Növényvédőszeres kezelés tavasszal egy alkalommal elegendő a levéltetvek elleni védekezéskor.

Almamoly

Évente 1 nemzedéke fejlődik ki. A frissen kelt hernyók az alma magházáig furakodnak be, s ott a magokon táplálkoznak. Károsításától behorpadhat a gyümölcs. A fertőzött gyümölcsök nem hullanak le, így a faj jelenlétére kevés külső jel utal. Fontos a gyümölcsök védelme júniusban, a tojásrakást megelőzően kontakt hatású szerekkel. A talajművelés a lárvákat és a bábokat gyéríti.

Almalevél-gubacsszúnyog

A fiatal levelek összesodródásának hátterében sokszor az almalevél-gubacsszúnyog lárvái a felelősek. Az összesodort levelek belsejében, levelenként akár 10-12 narancsszínű lárva is lehet, amelyek a kárt okozzák.

Levélpirosító almalevéltetű

A levéltetvek mellett fontos szívókártevő-csoportot jelentenek az almában a pajzstetvek is. Főleg a fák csúcsi részén károsít. A szívogatása következtében megjelenő pirosas foltok, az úgynevezett „lázfoltok” a levélen és a gyümölcsön egyaránt megjelennek. A közönséges kagylós pajzstetű jelenléte főleg a fiatal almafák esetén jelenthet nagyobb veszélyt. Kémiai védekezéshez kontakt és szisztemikus szerek egyaránt használhatóak.

https://www.tuja.hu/alma.htm

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom