Almafa gondozása

Az almafa gondozása kevesebb munkt igényel, mint például a körtefa, de mindkét növény meghálálja a törődést. Az almafa szinte minden háznál ott virít a kertekben, hiszen elsősorban a család ellátása is cél az ültetésével. Az alma ráadásul rendkívül egészséges, hosszan eltartható és számos étel alapja is, ha nem nyersen fogyasztanánk.

Almafa ültetése

Ültetése előtt gondosan ki kell választani a helyét, mely napos, szellős legyen. Fontos a facsemete vízbe állítása legalább fél-egy napra is, az ültetés előtt, hogy jól megszívhassa magát. Az almafa ültetőgödörnek akkorának kell lennie, hogy a gyökérzet kényelmesen elférjen benne.

Érdemes a kiásott földet tápanyag dús földkeverékkel feljavítani és a gödörbe szerves trágyát is rakni, amelyet el kell keverni föld keverékkel, hogy közvetlenül ne érintkezzen a gyökerekkel. A facsemete beültetését követően vissza kell temetni a földet és alaposan megöntözni, melyről a későbbiek során sem szabad megfeledkezni.

Almafa gondozása

Talajok közül a tápanyagokban gazdag, jó vízgazdálkodású, mélyrétegű, közép kötött talaj az ideális a növény számára. Egyaránt érzékeny a magas talajvízre és a szárazságra is. Rosszabb, gyenge tápanyagú talajba ültetve csak gyenge minőségű termésre számíthatunk.

Almafa talajigénye

Almát szabad gyökerű kiszerelésben és konténeres változatban is lehet vásárolni. Az előbbi tavasszal és ősszel, a konténeres kiszerelésű a téli fagyos időszakok kivételével bármikor elültethetők. Az alma és körte is képesek a legkülönbfélébb talajokon fejlődni: a közepes textúrájú agyagos talajtól kezdve a kavicsos homokig.

Azonban szegényes talajon az eredmény is szegényes lesz, a legjobb termés termékeny homokos talajon és agyagon várható. A talajnak mindenképpen jó víz elvezetésűnek kell lennie.

De az almának is szüksége van megfelelő mennyiségű és összetételű tápanyagra, ahhoz, hogy gyönyörű nagy gyümölcsöket tudjon növeszteni. Ha a talaj ahová az almafát ültettük már kifogyott a tápanyagból, hiába is várjuk a bő termést, hiszen a fa nem tud miből táplálkozni. Viszont az ellenkezője is probléma ugyanis, ha a túlzott műtrágyázás.

A műtrágyázás esetén – mivel nitrogénben gazdag – nagyobb ütemben növekszik a fa, de a növény az energiáját a levél és a hajtás növekedésére fogja összpontosítani, nem pedig a gyümölcs érlelésére. Sokkal szerencsésebb a szerves műtrágya használata, azonban ez sem szükséges minden évben.

Az almafa gondozása

Az almafa szinte mindenhol megél, nem olyan igényes növény, de vannak feladatok, melyek elvégzése elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű gyümölcs termesztéséhez. A kiegyenlített termelés létrehozásához szükséges az almafa metszése, a ritkítása, és az öntözés is. Valamint gondoskodni kell a rendszeres tápanyagellátásról, valamint a permetezésről és növényvédelmi feladatok elvégzéséről is, ugyanis az almafa betegségei ellen is védekezni kell.

Almafa gondozása

Az egészséges, jól tartott fa különösen ízletes gyümölcsöket terem. Az alma fajták hazánkban is egészen sokfélék, bár változóban vannak, hiszen például a korábban igen nagy népszerűségnek örvendő jonathán fajta, már nagyon ritkán található meg a piacok és üzletek polcain. A korábban kevésbé ismert gála, és jonagold és egyéb jobban tárolható, szállítható fajták kiszorították.

Az almákból is vannak nyári és téli fajták is. Az előbbiek inkább friss fogyasztásra, esetleg alma pálinkának alkalmasak, de nem tarthatók el sokáig. A téli fajták megfelelő körülmények között tartva akár 4-5 hónapig is tárolhatók. A zamatos gyümölcsök számos felhasználási formája létezik, az almalevestől, a népszerű almás pitén át egészen az almakompótig. Az alma jótékony hatása pedig vitathatatlan, emiatt a rendszeres fogyasztása mindenképpen ajánlott.

http://kerteszportal.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom