Almafa ültetése

Az almafa ültetése attól is függ, hogy szabadgyökerű, vagy konténeres csemetét veszünk-e. Természetesen a vásárlás előtt már érdemes utána járni, hogy pontosan milyen fajtát is szeretnénk a számtalan almafajta közül. Hiszen az alma hazánkban nagyon népszerű gyümölcs. Régóta kedvelt és termesztett is, számos hagyományos fajta is létezik.

A kertészetekben különböző érési idejű fajták is szép számban megtalálhatók. Gyümölcse gömbölyű, vékony héjjal, belső magházzal. Héja frissen szedve roppanós, de még nem olyan ízletes, zamatos, mint az alma utóérését követően.

Rendkívül egészséges, hiszen az alma vitamin tartalma és a benne található ásványi anyagok, jótékonyan hatnak a szervezet számára. Nem véletlen a mondás, mely szerint napi egy alma az orvost távol tartja.

Almafa ültetése, gondozása

A konténeres alma csemete a téli fagyos hetek kivételével bármikor ültethető, a szabadgyökerű ősszel és kora tavasszal ültethető a kertbe. Az egyes alma fajták hideg igénye és a fagytűrő képessége is eltérő. Hazánk éghajlata kedvez az alma termesztésének, hiszen a mérsékelten hűvös, csapadékos és nem túl hideg klímát kedveli. Azonban a forró, aszályos nyarak és a nagyon hideg, fagyos telek megviselik.

Célszerű a facsemetét faiskolából beszerezni, és ha lehet azonnal elültetni. A szabad gyökerű csemetéket ültetés előtt ajánlott legalább fél-egy napra vízzel teli vödörbe állítani, hogy a szállítás során elvesztett nedvességet pótoljuk. A tavaszi ültetés is csak a fagyok elmúltával és a föld kiszáradásával kezdődhet meg, de még rügyfakadás előtt be kell fejezni.

Alma csemete ültetése lépésről lépésre:

  1. Már a vásárlás előtt érdemes a csemete helyét megválasztani. Ugyanis ez a növény rendkívül meleg- és fényigényes, így érdemes számára napos, világos, lehetőleg fagymentes helyet választani. A tavasz eleji fagyok ugyanis kárt tehetnek a rügyekben és a virágokban.
  2. Elő kell készíteni az ültetőgödröt, melynek akkorának kell lennie, hogy a gyökérzet kényelmesen elférjen benne. Érdemes a kiásott földet tápanyag dús földkeverékkel feljavítani és a gödörbe szerves trágyát is rakni, amelyet el kell keverni föld keverékkel, hogy közvetlenül ne érintkezzen a gyökerekkel. Az alma a különböző talajtípusokat jól tolerálja, de leginkább a jó víz elvezetésű, szellős, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik igazán.
  3. A facsemete beültetése előtt a szabadgyökerű csemete esetén érdemes lecsípni metszőollóval 1-2cm-t, a gyökérzetéről, hogy a gyökérzóna növekedését ezzel elősegítsük.
  4. Ezt követően állítható be a gödörbe a facsemete, majd vissza kell temetni a földet és alaposan megöntözni, melyről a későbbiek során sem szabad megfeledkezni.

Almafa betegségei

Az almafa betegségei lehetnek kártevők és kórokozók egyaránt, melyek ellen szükséges a megfelelő növényvédelem. Ez viszont már a csemeték megvásárlásával kezdődik, ugyanis már ott érdemes megnézni, hogy egészséges csemetéket vigyünk haza. Majd az almafa metszése a következő olyan feladat, ami kihagyhatatlan az egészséges, megfelelő mennyiségű és minőségű termés elérése érdekében.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemes_alma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom