Almakompót

Az almakompót befőzése számos gyümölccsel együtt az őszi munkálatok egyik fontos része, főleg azoknak, akik szeretnék a nyári, nap érlelte, zamatos ízét a téli hideg napokra is átvinni. Hiszen nincs is jobb annál, mikor a saját készítésű finomságok lekerülnek a kamra polcairól télen.

Érdemes az alma szezon idejére tartogatni minden befőzéssel, aszalással kapcsolatos munkálatokat, annál is inkább mivel ilyenkor jóval kedvezőbb áron tudunk mindenhez hozzájutni. Az alma fajták között is van, ami alkalmasabb a tárolásra, van, ami inkább lekvár készítésére. Nagy örömünkre már júliustól érik és szinte egész évben elérhető.

Almakompót befőzése télire

Hozzávalók:

 • 5 kg alma
 • 3 kávéskanál fahéj
 • 1 kg cukor
 • 2 db egész citrom
 • 2 teáskanál citromsav
 • 15 db szegfűszeg
 • 3 l víz
 • üvegek jól záródó fedőkkel

Az almakompót elkészítése:

 1. Az almákat meg kell mosni, meghámozni, kimagozni és kisebb darabokra vágni, majd citromsavas vízbe tenni, hogy ne barnuljanak meg.
 2. Egy nagyobb lábasba fel kell tenni a vizet a tűzhelyre, hozzákeverni a frissen facsart citrom levét és vékonyan levágott héját és a fűszereket.
 3. Majd, ha felforrt a szirup, akkor adjuk hozzá a lecsöpögtetett alma fele mennyiségét, de ha már újra kezd forrni vegyük is ki belőle.
 4. Az almákat az előzőleg kifertőtlenített üvegekbe kell tenni és a forró cukorsziruppal fel kell önteni. A lé lepje el teljesen az almákat.
 5. Az üvegeket jól le kell zárni a tetőkkel.
 6. A maradék almákkal ugyanezt az eljárást kell követni.
 7. Fordítsuk néhány percre fejre a kész üvegeket, majd tegyük őket száraz dunsztba. Ahol akár egy napig is lehetnek.
 8. Ha teljesen kihűltek az üvegek, akkor mehetnek is a hűvös, sötét kamra polcaira.

Az alma jótékony hatása leginkább nyersen fejti ki hatását, de befőttként fogyasztva is nagyon szeretjük. Így is rendkívül sok étel alapja lehet, nem csak frissen fogyasztva. Megfelelő tárolás mellett több évig is megőrzi harsány színét, de garantáltan nem fog annyi ideig kitartani!

http://www.mindmegette.hu/kategoria/tipus/befozes/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom