Almalé

Az almalé az almából nyert ivólé, melynek számos fajtájával találkozhatunk a boltok polcain, melyet különböző gyártók készítenek. Bár található benne némi tápanyag, azonban nagyon magas a kalória értéke és néha több cukor van benne, mint a szénsavas üdítőkben. Ezen kívül sajnos kevés a fehérje és az ásványi anyag tartalma, és hiányzik belőle az egész gyümölcsben megtalálható rosttartalom.

Nagyon gyorsan juttatja be a kalóriákat a szervezetbe, mivel szinte észre se venni, ha néhány pohárral elfogyasztunk belőle. Azonban lé formájában sokkal többet beviszünk a szervezetbe, míg a nyers gyümölcsből meg sem tudnánk enni annyit. Ezáltal hozzájárul az elhízáshoz, a gyerekek pedig édesszájúak lehetnek tőle. Gyerekeknek célszerű friss, nyers gyümölcsöt adni. Ne vezessenek meg senkit a félreérthető címkefeliratok sem, ugyanis a „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” nem jelenti azt, hogy nincs tele természetes cukorral.

Almalé

100%-os almalé

Ha már mindenképpen ragaszkodunk az üzletekben kapható almalevekhez, akkor ajánlott a 100%-os gyümölcsleveket választani.

Ezek kétféle módszerrel készülnek:

1. Frissen préselt gyümölcslevek

A frissen préselt termékek fő ismérve, hogy a megmosott, felaprított almából egy préssel nyerik ki a levet, amit a hosszabb eltarthatóság érdekében hőkezelik, majd speciális tasakokba, dobozokba, esetleg palackokba töltik. A 100 százalékos almaléhez a sűrítményen, illetve a visszahígításhoz szükség vízen kívül semmilyen más anyag nem használható fel, így hozzáadott cukrot sem tartalmazhat. Ezeknek a színes zavarosabb, kevesebb ideig tarthatóak el és többe kerülnek.

2. Sűrítményből visszahígított gyümölcslevek

Az alma előkészítése itt is ugyanúgy történik, de a zavaros részeket szűréssel és centrifugálással elválasztják. Majd vákuum alatt elpárologtatják az almalé víztartalmának jelentős részét. Ezt a műveletet besűrítésnek nevezik. Ennek az eljárásnak a hatására a termék mennyisége csökken, az eltarthatósága viszont javul.

Almalé házilag

Az is megoldás lehet, ha házilag készítjük, így ugyanis biztosan csak az kerül bele, amit bele teszünk: alma. Az otthon készített ívóleveket pasztőrözéssel lehet tartósítani, így a vitamin tartalma megmarad, de tovább eltartható.

Almalé

A natúr almalé jótékony hatásai a szervezetre:

  • karbantartja a vércukorszintet
  • tisztítja a vért és az ereket
  • erősíti az idegrendszert
  • segíti a szervezet vasfelvételét
  • kálcium tartalma miatt megakadályozva a későbbi csontritkulást

http://almalevek.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom