Almalekvár

Az almalekvár főzésének nincs akkora hagyománya hazánkban, mint a szilvalekvár vagy akár a sárgabarack lekvár főzésének. Azonban érdemes kipróbálni az almából készített lekvár főzését is, mely az alma fűszereivel – fahéjjal, szegfűszeggel – igazán a klasszikus almás pite ízt idézi.

Már csak a pite tészta szükséges hozzá és kész is az illatos, zamatos sütemény. Az alma egyébként is a klasszikus almás pite legjellegzetesebb gyümölcse, bármilyen formában készítve ellenállhatatlanul finom. Az őszi hűvösebb napokon pedig nincs is annál jobb, mint mikor a sütőből kiáradó finom illat bejárja a lakást. A lekvár főzése nem igényel bonyolult előkészületet.

Almalekvár recept

Hozzávalók:

  • 2 kg alma (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
  • 40 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál citromsav
  • esetleg dzsemfix a sűrűsítéshez
  • nátriumbenzoát (elhagyható)
  • kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal

 Az alma előkészítése a főzésre:

  • mosás álló vízben
  • öblítés folyó vízben
  • az almák meghámozása, kimagozása és feldarabolása

Az almalekvár főzésének lépései:

  1. A meghámozott, felszeletelt almákat megszórjuk a cukorral és a fűszerekkel.
  2. Hagyjuk kicsit állni, hogy levet eresszen.
  3. Néha megkavarjuk.
  4. Majd feltesszük főni egy – lehetőleg rozsdamentes – lábosban, melyben kisebb esélye lesz a leégésének.
  5. Kezdetben fedő alatt főzzük, hogy az alma gyorsabban megpuhuljon, kb. 5-10 percig.
  6. Majd levesszük a fedőt, hogy a leve el tudjon párolódni és így főzzük tovább.
  7. Akkor jó, ha elpárolódik a leve és besűrűsödik. Ha nem elég sűrű hozzá lehet adni egy kis dzsem fixet.
  8. Ha nagyon darabos mielőtt felforrna botmixerrel turmixoljuk össze, de ha darabosabban szeretnénk, akkor ez nem szükséges.
  9. Hozzáadjuk a citromsavat.
  10. Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget, forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az üvegeket.
  11. Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
  12. Tíz percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.
  13. Majd, ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira.

https://tisztan-termeszetes.hu/cukormentes-hazi-lekvar-recept/

Vissza a kategória cikkeihez