Tartalomjegyzék
Az almalekvár főzésének nincs akkora hagyománya hazánkban, mint a szilvalekvár vagy akár a sárgabarack lekvár főzésének. Azonban érdemes kipróbálni az almából készített lekvár főzését is, mely az alma fűszereivel – fahéjjal, szegfűszeggel – igazán a klasszikus almás pite ízt idézi.
Már csak a pite tészta szükséges hozzá és kész is az illatos, zamatos sütemény. Az alma egyébként is a klasszikus almás pite legjellegzetesebb gyümölcse, bármilyen formában készítve ellenállhatatlanul finom. Az őszi hűvösebb napokon pedig nincs is annál jobb, mint mikor a sütőből kiáradó finom illat bejárja a lakást. A lekvár főzése nem igényel bonyolult előkészületet.
Almalekvár recept
Hozzávalók:
- 2 kg alma (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
- 40 dkg kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál citromsav
- esetleg dzsemfix a sűrűsítéshez
- nátriumbenzoát (elhagyható)
- kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal
Az alma előkészítése a főzésre:
- mosás álló vízben
- öblítés folyó vízben
- az almák meghámozása, kimagozása és feldarabolása
Az almalekvár főzésének lépései:
- A meghámozott, felszeletelt almákat megszórjuk a cukorral és a fűszerekkel.
- Hagyjuk kicsit állni, hogy levet eresszen.
- Néha megkavarjuk.
- Majd feltesszük főni egy – lehetőleg rozsdamentes – lábosban, melyben kisebb esélye lesz a leégésének.
- Kezdetben fedő alatt főzzük, hogy az alma gyorsabban megpuhuljon, kb. 5-10 percig.
- Majd levesszük a fedőt, hogy a leve el tudjon párolódni és így főzzük tovább.
- Akkor jó, ha elpárolódik a leve és besűrűsödik. Ha nem elég sűrű hozzá lehet adni egy kis dzsem fixet.
- Ha nagyon darabos mielőtt felforrna botmixerrel turmixoljuk össze, de ha darabosabban szeretnénk, akkor ez nem szükséges.
- Hozzáadjuk a citromsavat.
- Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget, forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az üvegeket.
- Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
- Tíz percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.
- Majd, ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira.
https://tisztan-termeszetes.hu/cukormentes-hazi-lekvar-recept/
Vissza a kategória cikkeihez