Tartalomjegyzék
Az almaleves készülhet télen is nyáron is, tejszínnel, vagy akár pudinggal is. Az alma rendkívül népszerű gyümölcs és szerencsére szinte egész évben elérhető, így a fő alapanyag beszerzése igazán nem jelent nehézséget. Először lássunk egy tejszínes levest, majd egy pudingosat is a teljesség kedvéért.
Tejszínes almaleves
Hozzávalók:
- 4 db alma
- 1 liter víz
- 100 ml tejszín
- 1 csapott ek étkezési keményítő
- 4 ek cukor
- 1/2 citrom leve
- 2 ek méz
- 5 db szegfűszeg
- 1 egész fahéj
Elkészítése:
- A cukrot és a mézet össze kell karamellizálni egy edényben.
- Az almákat meg kell mosni, meghámozni, a magházakat eltávolítani és felkockázni.
- Ezután meg kell locsolni a friss citrom levével és az egészet az olvadt cukorra szórni.
- Át kell jó alaposan forgatni őket, hogy bevonódjanak a karamellel, majd felönteni a vízzel.
- Ezután hozzá kell adni a fűszereket is és fedő alatt kb. 20 percig kell főzni.
- Addig a keményítőt el kell keverni a tejszínnel, a leveshez kell önteni és kevergetve újra kell forralni.
- Le kell hűteni és fogyasztható. De akár melegen is.
Pudingos almaleves
Hozzávalók:
- Fél kg pucolt alma
- 800 ml víz
- 100 ml tejszín
- 7 dkg cukor
- 1 citrom leve (1 teáskanálnyit félre kell tenni)
- 14 db szegfűszeg
- 2 rúd egész fahéj
- 1 csipet só
- 4 dkg vaníliás pudingpor
- 300 ml 2,8%-os tej
Elkészítése:
- Egy tálba citromlevet kell facsarni, ebbe kerül majd az alma, hogy ne barnuljon meg.
- Az almákat meg kell mosni, meghámozni, a magházakat eltávolítani és felkockázni.
- Ezután bele kell őket tenni a citromos tálba és vízzel felengedni.
- Majd a tűzhelyre fel kell tenni a vizet főzni a cukorral, sóval, fűszerekkel és a teáskanál citromlével.
- Fel kell főzni, majd bele kell tenni az almákat.
- Kb. 15 percig kell főzni alacsony, közepes lángon, amíg megpuhul az alma.
- Addig a pudingport össze kell keverni a tejjel.
- Ha elkészült az alma hozzá kell keverni a pudingport és további 3-4 perc alatt készre kell főzni.
- Ízlés szerint tovább édesíthető.
Szintén hidegen, vagy melegen is tálalható.
http://www.gasztrokaland.hu/cikk/show/1535
Címlapkép: Almaleves (forrás: https://www.recepttar.hu/recept/egyszeru-almaleves-1892)
Vissza a kategória cikkeihez