Almaleves

Az almaleves készülhet télen is nyáron is, tejszínnel, vagy akár pudinggal is. Az alma rendkívül népszerű gyümölcs és szerencsére szinte egész évben elérhető, így a fő alapanyag beszerzése igazán nem jelent nehézséget. Először lássunk egy tejszínes levest, majd egy pudingosat is a teljesség kedvéért.

Tejszínes almaleves

Hozzávalók:

  • 4 db alma
  • 1 liter víz
  • 100 ml tejszín
  • 1 csapott ek étkezési keményítő
  • 4 ek cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 2 ek méz
  • 5 db szegfűszeg
  • 1 egész fahéj

Elkészítése:

  1. A cukrot és a mézet össze kell karamellizálni egy edényben.
  2. Az almákat meg kell mosni, meghámozni, a magházakat eltávolítani és felkockázni.
  3. Ezután meg kell locsolni a friss citrom levével és az egészet az olvadt cukorra szórni.
  4. Át kell jó alaposan forgatni őket, hogy bevonódjanak a karamellel, majd felönteni a vízzel.
  5. Ezután hozzá kell adni a fűszereket is és fedő alatt kb. 20 percig kell főzni.
  6. Addig a keményítőt el kell keverni a tejszínnel, a leveshez kell önteni és kevergetve újra kell forralni.
  7. Le kell hűteni és fogyasztható. De akár melegen is.

Pudingos almaleves

Pudingos almaleves
Pudingos almaleves (forrás: https://cookpad.com)

Hozzávalók:

  • Fél kg pucolt alma
  • 800 ml víz
  • 100 ml tejszín
  • 7 dkg cukor
  • 1 citrom leve (1 teáskanálnyit félre kell tenni)
  • 14 db szegfűszeg
  • 2 rúd egész fahéj
  • 1 csipet só
  • 4 dkg vaníliás pudingpor
  • 300 ml 2,8%-os tej

Elkészítése:

  1. Egy tálba citromlevet kell facsarni, ebbe kerül majd az alma, hogy ne barnuljon meg.
  2. Az almákat meg kell mosni, meghámozni, a magházakat eltávolítani és felkockázni.
  3. Ezután bele kell őket tenni a citromos tálba és vízzel felengedni.
  4. Majd a tűzhelyre fel kell tenni a vizet főzni a cukorral, sóval, fűszerekkel és a teáskanál citromlével.
  5. Fel kell főzni, majd bele kell tenni az almákat.
  6. Kb. 15 percig kell főzni alacsony, közepes lángon, amíg megpuhul az alma.
  7. Addig a pudingport össze kell keverni a tejjel.
  8. Ha elkészült az alma hozzá kell keverni a pudingport és további 3-4 perc alatt készre kell főzni.
  9. Ízlés szerint tovább édesíthető.

Szintén hidegen, vagy melegen is tálalható.

http://www.gasztrokaland.hu/cikk/show/1535

Címlapkép: Almaleves (forrás: https://www.recepttar.hu/recept/egyszeru-almaleves-1892)

Vissza a kategória cikkeihez