Almapálinka

Hazánkban több helyen foglalkoznak almapálinka főzéssel, de az egyik leghíresebb a szabolcsi almapálinka, mely a hungarikum listán is szerepel.

Hazánknak jelenleg nyolc földrajzi eredetvédett pálinkája van:


Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gyümölcstermő területének kb. felét kizárólag almafák borítják, a legelterjedtebb ezek közül a jonatán, jonagold, golden, red delicious és az idared. A gyümölcs ilyen fokú térhódításának oka az, hogy a fák nemcsak termést hoznak, hanem hatékonyan kötik meg a homokos talajt is.


Alapanyagként a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén termesztett érett alma, és almafeldolgozásból származó fő- és melléktermék (almalé és -sűrítmény, hámozott héj, magház) is felhasználásra kerül a pálinkafőzés során.


Felhasználható alma fajták: Jonathán, Jonagold, Golden, Red Delicious és Idared almafajták. A cefre nem tartalmazhat penészes éretlen részeket, idegen anyagokat.


Az almát mosás után ledarálják, melléktermékei közvetlenül erjeszthetők. Az erjesztés hagyományosan 200 l-es hordókban, több tíz mázsás fakádakban történik. Ezt követi a lepárlás folyamata, mely a hagyományos kisüsti módszerrel történik. A lepárlás elengedhetetlen kelléke a résüst, melynek térfogata nem haladhatja meg a 1000 litert. A szabolcsi pálinkát a lepárlás után hosszabb-rövidebb ideig pihentetik. Attól függően, hogy ez egy kisebb fahordóban vagy egy tartályban történik, más színt kap a végleges pálinka, a színtelentől egészen az enyhén sárga árnyalatig.


A hordós érlelés nemcsak a pálinka színére, az aromákra is befolyással van. Fontos megőrizni az eredeti gyümölcszamatok elsődlegességét.

A hagyományos, réz kisüstön történő lepárlás és a többszöri finomító eljárás enyhe ízű és illatú, kellemes aromájú almapálinkát eredményez.


Szabolcsi almapálinka jellemzői


Frissen készítve színtelen, különlegesen tiszta, azonban az érleléstől kissé sárgás színű, zamatos, alma ízű és -illatú gyümölcspárlat. A magyar pálinka egyik helyi eredetvédettségű fajtája. Alkoholtartalma az előírások szerint legalább 40% v/v.


Tárolása fa vagy acéltartályban történik, érési ideje legalább 3 hónap.

A szabolcsi az ország egyetlen eredetvédett almapálinkája, alapanyaga kizárólag Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származhat, és szintén ezen a földrajzi határon belül kell kifőzni, illetve érlelni. Történelmi hagyományai vannak itt az almapálinkának, ugyanis a kevésbé elterjedt szőlőkultúra miatt már régóta készítenek belőle alkoholtartalmú italt, így elválaszthatatlanul hozzákapcsolódott a reggeli paraszti munkakezdéshez, a kalákában végzett nagyobb munkákhoz.


https://hu.wikipedia.org/wiki/Szabolcsi_almapálinka


Címlapkép: Almapálinka (forrás: https://pinterpalinka.hu/termek/almapalinka)


Vissza a kategória cikkeihez

 

error: Védett tartalom