Oldal kiv√°laszt√°sa

Almap√°linka

Haz√°nkban t√∂bb helyen foglalkoznak almap√°linka fŇĎz√©ssel, de az egyik legh√≠resebb a szabolcsi almap√°linka, mely a hungarikum list√°n is szerepel.

Hazánknak jelenleg nyolc földrajzi eredetvédett pálinkája van:

Szabolcs-Szatm√°r-Bereg megye gy√ľm√∂lcstermŇĎ ter√ľlet√©nek kb. fel√©t kiz√°r√≥lag almaf√°k bor√≠tj√°k, a legelterjedtebb ezek k√∂z√ľl a jonat√°n, jonagold, golden, red delicious √©s az idared. A gy√ľm√∂lcs ilyen fok√ļ t√©rh√≥d√≠t√°s√°nak oka az, hogy a f√°k nemcsak term√©st hoznak, hanem hat√©konyan k√∂tik meg a homokos talajt is.

Szabolcsi almap√°linka

Alapanyagk√©nt a Szabolcs-Szatm√°r-Bereg megye ter√ľlet√©n termesztett √©rett alma, √©s almafeldolgoz√°sb√≥l sz√°rmaz√≥ fŇĎ- √©s mell√©kterm√©k (almal√© √©s -sŇĪr√≠tm√©ny, h√°mozott h√©j, magh√°z) is felhaszn√°l√°sra ker√ľl a p√°linkafŇĎz√©s sor√°n.

Felhasználható alma fajták: Jonathán, Jonagold, Golden, Red Delicious és Idared almafajták. A cefre nem tartalmazhat penészes éretlen részeket, idegen anyagokat.

Az alm√°t mos√°s ut√°n ledar√°lj√°k, mell√©kterm√©kei k√∂zvetlen√ľl erjeszthetŇĎk. Az erjeszt√©s hagyom√°nyosan 200 l-es hord√≥kban, t√∂bb t√≠z m√°zs√°s fak√°dakban t√∂rt√©nik. Ezt k√∂veti a lep√°rl√°s folyamata, mely a hagyom√°nyos kis√ľsti m√≥dszerrel t√∂rt√©nik. A lep√°rl√°s elengedhetetlen kell√©ke a r√©s√ľst, melynek t√©rfogata nem haladhatja meg a 1000 litert. A szabolcsi p√°link√°t a lep√°rl√°s ut√°n hosszabb-r√∂videbb ideig pihentetik. Att√≥l f√ľggŇĎen, hogy ez egy kisebb fahord√≥ban vagy egy tart√°lyban t√∂rt√©nik, m√°s sz√≠nt kap a v√©gleges p√°linka, a sz√≠ntelentŇĎl eg√©szen az enyh√©n s√°rga √°rnyalatig.

A hord√≥s √©rlel√©s nemcsak a p√°linka sz√≠n√©re, az arom√°kra is befoly√°ssal van. Fontos megŇĎrizni az eredeti gy√ľm√∂lcszamatok elsŇĎdlegess√©g√©t.

A hagyom√°nyos, r√©z kis√ľst√∂n t√∂rt√©nŇĎ lep√°rl√°s √©s a t√∂bbsz√∂ri finom√≠t√≥ elj√°r√°s enyhe √≠zŇĪ √©s illat√ļ, kellemes arom√°j√ļ almap√°link√°t eredm√©nyez.

Hungarikumok (forr√°s: http://www.hungarikum.hu)

Szabolcsi almap√°linka jellemzŇĎi

Frissen k√©sz√≠tve sz√≠ntelen, k√ľl√∂nlegesen tiszta, azonban az √©rlel√©stŇĎl kiss√© s√°rg√°s sz√≠nŇĪ, zamatos, alma √≠zŇĪ √©s -illat√ļ gy√ľm√∂lcsp√°rlat. A magyar p√°linka egyik helyi eredetv√©detts√©gŇĪ fajt√°ja. Alkoholtartalma az elŇĎ√≠r√°sok szerint legal√°bb 40% v/v.

Tárolása fa vagy acéltartályban történik, érési ideje legalább 3 hónap.

A szabolcsi az orsz√°g egyetlen eredetv√©dett almap√°link√°ja, alapanyaga kiz√°r√≥lag Szabolcs-Szatm√°r-Bereg megy√©bŇĎl sz√°rmazhat, √©s szint√©n ezen a f√∂ldrajzi hat√°ron bel√ľl kell kifŇĎzni, illetve √©rlelni. T√∂rt√©nelmi hagyom√°nyai vannak itt az almap√°link√°nak, ugyanis a kev√©sb√© elterjedt szŇĎlŇĎkult√ļra miatt m√°r r√©g√≥ta k√©sz√≠tenek belŇĎle alkoholtartalm√ļ italt, √≠gy elv√°laszthatatlanul hozz√°kapcsol√≥dott a reggeli paraszti munkakezd√©shez, a kal√°k√°ban v√©gzett nagyobb munk√°khoz.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szabolcsi_almap√°linka

Címlapkép: Almapálinka (forrás: https://pinterpalinka.hu/termek/almapalinka)

Vissza a kategória cikkeihez