Tartalomjegyzék
Alma szezonban vagy ha maradt néhány almánk, amivel nem tudunk mit kezdeni, remek választás az almás fahéjas csiga! Bár kelt tésztás – ugyan készíthetjük „előregyártott kelt tésztából is – és ezért hosszabb idővel kell számolni, mindenképpen érdemes kipróbálni! Ugyanis zamatos, illatos, ellenállhatatlanul finom süti a végeredmény! Az almás sütemények egyébként is az őszi alma szezon elmaradhatatlan illatos süteményei, melyek egyéb gyümölcsökkel – őszibarack, szilva, körte – tovább variálhatók. Remek vendégváró finomság, de akár tízóraira, uzsonnára is kiváló választás egy forró tea vagy illatos kávé mellé.
Az ellenállhatatlan almás fahéjas csiga recept
Hozzávalók a tésztához:
- 75 dkg finomliszt
- 4 db tojás
- 10 dkg cukor
- 15 dkg puha vaj
- 5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 1 csipet só
Az almás töltelékhez:
- 6 db alma meghámozva, kimagozva, szeletekre vágva
- 2 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg kristálycukor
- fahéj – ízlés szerint
A tetejére:
- 1 dl tej
- 0,5 teáskanál cukor
Az almás fahéjas csigák elkészítése:
- Először az élesztőt morzsoljuk el a langyos tejben és hagyjuk, hogy felfusson.
- Az átszitált lisztet keverjük el a csipet sóval, morzsoljuk bele a szobahőmérsékletű vajat, keverjük hozzá a tojásokat, végül az élesztős tejet is.
- Dolgozzuk össze a hozzávalókat laza tésztává, majd hagyjuk meleg helyen megkelni.
- Addig az almákat mossuk és hámozzuk meg, és a magházukat eltávolítva negyedeljük össze és szeleteljük fel.
- Tegyük őket egy nagyobb tálba és szórjuk meg a kétféle cukorral és az ízlés szerinti fahéjjal és keverjük össze.
- Ha megkelt a tészta, vegyük két részre, majd lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk téglalap alakúra őket.
- Halmozzuk rá a tölteléket és szorosan tekerjük fel a tésztát a hosszabbik oldalánál fogva.
- Ezután szeleteljük fel a rudat 2 cm-es darabokra.
- A csigákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és hagyjuk még ott is kelni egy fél órát.
- Addig a másik tésztát is készítsük el az előzőek szerint.
- Majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe és nagyjából 40-45 perc alatt süssük aranyszínűre.
- Félidőnél kenjük meg a csigák tetejét a cukros tejjel.
Ha elkészült hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd porcukorral megszórva kínáljuk. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Alma_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez