Alma szezonban vagy ha maradt néhány almánk, amivel nem tudunk mit kezdeni, remek választás az almás fahéjas csiga! Bár kelt tésztás – ugyan készíthetjük „előregyártott kelt tésztából is – és ezért hosszabb idővel kell számolni, mindenképpen érdemes kipróbálni! Ugyanis zamatos, illatos, ellenállhatatlanul finom süti a végeredmény! Az almás sütemények egyébként is az őszi alma szezon elmaradhatatlan illatos süteményei, melyek egyéb gyümölcsökkelőszibarack, szilva, körtetovább variálhatók. Remek vendégváró finomság, de akár tízóraira, uzsonnára is kiváló választás egy forró tea vagy illatos kávé mellé.

Az ellenállhatatlan almás fahéjas csiga recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 75 dkg finomliszt
  • 4 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg puha vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 1 csipet só

Az almás töltelékhez:

  • 6 db alma meghámozva, kimagozva, szeletekre vágva
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg kristálycukor
  • fahéj – ízlés szerint

A tetejére:

  • 1 dl tej
  • 0,5 teáskanál cukor

Az almás fahéjas csigák elkészítése:

  1. Először az élesztőt morzsoljuk el a langyos tejben és hagyjuk, hogy felfusson.
  2. Az átszitált lisztet keverjük el a csipet sóval, morzsoljuk bele a szobahőmérsékletű vajat, keverjük hozzá a tojásokat, végül az élesztős tejet is.
  3. Dolgozzuk össze a hozzávalókat laza tésztává, majd hagyjuk meleg helyen megkelni.
  4. Addig az almákat mossuk és hámozzuk meg, és a magházukat eltávolítva negyedeljük össze és szeleteljük fel.
  5. Tegyük őket egy nagyobb tálba és szórjuk meg a kétféle cukorral és az ízlés szerinti fahéjjal és keverjük össze.
  6. Ha megkelt a tészta, vegyük két részre, majd lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk téglalap alakúra őket.
  7. Halmozzuk rá a tölteléket és szorosan tekerjük fel a tésztát a hosszabbik oldalánál fogva.
  8. Ezután szeleteljük fel a rudat 2 cm-es darabokra.
  9. A csigákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és hagyjuk még ott is kelni egy fél órát.
  10. Addig a másik tésztát is készítsük el az előzőek szerint.
  11. Majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe és nagyjából 40-45 perc alatt süssük aranyszínűre.
  12. Félidőnél kenjük meg a csigák tetejét a cukros tejjel.

Ha elkészült hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd porcukorral megszórva kínáljuk. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Alma_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez