Tartalomjegyzék
Az almás lepény az egyik legnépszerűbb sütemény az alma szezonban. Régóta kedvelt édesség, nagymamáink is gyakran készítették. Nem véletlenül, hiszen hulló alma szinte minden ház kertjében akadt. Már a nyári alma fajták érést követően és dió is szinte mindenhol akadt a padlásokon, kamrák polcain. Ez az almás lepény recept egyszerű hozzávalókból, gyorsan összeállítható. Csak egy baj van vele, nagyon hamar elfogy!
Almás lepény recept
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj (esetleg rama margarin)
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
Az egyszerű almás lepény elkészítése:
- Egy tálban először összekeverjük a lisztet a sütőporral.
- Ehhez hozzátesszük a csipet sót, és a vajjal összemorzsoljuk.
- Majd hozzáadjuk a kétféle cukrot, a tojásokat és alaposan összedolgozzuk. (A vaníliás cukrot fahéjas vaníliás cukorral is lehet keverni.)
- Ezután fóliába csomagolva egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
- Addig az almákat megmossuk, megpucoljuk és lereszeljük. A citrom levével (esetleg a reszelt héjával) meglocsoljuk, cukorral megszórjuk, hogy a levét kiengedje és állni hagyjuk 10 percet, majd kinyomkodjuk és fahéjjal fűszerezzük.
- A hűtőből kivesszük a tésztát és két egyenlő részre osztjuk.
- Majd lisztezett deszkán mindkettőt a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire az egyik vékonyra nyújtott tésztát óvatosan, vigyázva, hogy ne szakadjon el, beletesszük. Villával kicsit megszurkáljuk, hogy a levegő tudjon hol távozni.
- A tésztán egyenletesen eloszlatjuk a darált diót, majd a fűszeres reszelt almát.
- A másik kinyújtott tésztával befedjük, azt is megszurkáljuk villával, hogy ne hólyagosodjon fel sütés közben.
- Felvert tojással megkenjük a tetejét.
- Előmelegített sütőben kb. 175-180 fokon aranybarnára sütjük.
- Még melegen megszórjuk porcukorral vagy vaníliás cukorral és tálaljuk.
Tipp: Ha nincs otthon darált dió panírmorzsát is tehetünk a reszelt alma alá. Így biztosan nem ázik el az alsó tészta! Az almát más töltelékkel is lehet helyettesíteni, vagy akár vegyesen is tölthető.
Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Alma_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez