Almás lepény

Az almás lepény az egyik legnépszerűbb sütemény az alma szezonban. Régóta kedvelt édesség, nagymamáink is gyakran készítették. Nem véletlenül, hiszen hulló alma szinte minden ház kertjében akadt. Már a nyári alma fajták érést követően és dió is szinte mindenhol akadt a padlásokon, kamrák polcain. Ez az almás lepény recept egyszerű hozzávalókból, gyorsan összeállítható. Csak egy baj van vele, nagyon hamar elfogy!

Almás lepény recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj (esetleg rama margarin)
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 10 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 1 db citrom
  • 1 tk fahéj

Az egyszerű almás lepény elkészítése:

  1. Egy tálban először összekeverjük a lisztet a sütőporral.
  2. Ehhez hozzátesszük a csipet sót, és a vajjal összemorzsoljuk.
  3. Majd hozzáadjuk a kétféle cukrot, a tojásokat és alaposan összedolgozzuk. (A vaníliás cukrot fahéjas vaníliás cukorral is lehet keverni.)
  4. Ezután fóliába csomagolva egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
  5. Addig az almákat megmossuk, megpucoljuk és lereszeljük. A citrom levével (esetleg a reszelt héjával) meglocsoljuk, cukorral megszórjuk, hogy a levét kiengedje és állni hagyjuk 10 percet, majd kinyomkodjuk és fahéjjal fűszerezzük.
  6. A hűtőből kivesszük a tésztát és két egyenlő részre osztjuk.
  7. Majd lisztezett deszkán mindkettőt a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk.
  8. Sütőpapírral bélelt tepsire az egyik vékonyra nyújtott tésztát óvatosan, vigyázva, hogy ne szakadjon el, beletesszük. Villával kicsit megszurkáljuk, hogy a levegő tudjon hol távozni.
  9. A tésztán egyenletesen eloszlatjuk a darált diót, majd a fűszeres reszelt almát.
  10. A másik kinyújtott tésztával befedjük, azt is megszurkáljuk villával, hogy ne hólyagosodjon fel sütés közben.
  11. Felvert tojással megkenjük a tetejét.
  12. Előmelegített sütőben kb. 175-180 fokon aranybarnára sütjük.
  13. Még melegen megszórjuk porcukorral vagy vaníliás cukorral és tálaljuk.

Tipp: Ha nincs otthon darált dió panírmorzsát is tehetünk a reszelt alma alá. Így biztosan nem ázik el az alsó tészta! Az almát más töltelékkel is lehet helyettesíteni, vagy akár vegyesen is tölthető.

Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Alma_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom