Almás linzer

Az almás linzer egy rendkívül népszerű zabpelyhes keksz egy nagyon könnyen, gyorsan elkészíthető, rendkívül ízletes sütemény. Az almás pitén kívül is számos zamatos, illatos almás süti készíthető mégis sokan ragaszkodnak ez utóbbi jól beválthoz. Pedig érdemes próbálkozni mással is.

Az almás linzer szintén gyorsan elkészíthető és számos módon variálható. Torta formában sütve akár születésnapi tortának is remek választás. De kitűnő vendégváró édességnek, vagy csak egy vasárnapi ebéd utáni desszertnek is.

Egyszerű almás linzer recept

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 egész tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 evőkanál tejföl
  • csipet só
  • kevés darált dió vagy panírmorzsa, esetleg darált keksz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1,5-2 kg alma lereszelve
  • 2 káváskanál fahéj
  • cukor – ízlés szerint
  • 1 friss citrom facsart leve
  • 1 csomag főzős vaníliás puding

Illatos almás linzer elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először az almákat mossuk meg, reszeljük le.
  2. Kicsit pároljuk meg kevés cukorral és a fahéjjal.
  3. A pudingport kevés vízzel keverjük el, adjuk az alma töltelékhez, keverjük el és tegyük félre hűlni.
  4. Majd a sütőt melegítsük elő 160 fokra.
  5. Azután a lisztet keverjük el a sütőporral a csipet sóval.
  6. Majd adjuk hozzá a zsírt, a tojást és annyi tejfölt amennyivel könnyen gyúrható tésztát kapunk.
  7. Gyúrjuk össze alaposan és osszuk két részre a tésztát kétharmad-egyharmad arányban.
  8. A nagyobb tésztát téglalap – vagy egyéb kívánt formájúra – nyújtjuk és egy tepsiben 15 perc alatt elősütjük.
  9. Amíg sül a maradék tésztából kígyókat formázunk, elnyújtjuk.
  10. Ha elkészült a tésztát megszórjuk reszelt dióval, morzsával, vagy a darált keksszel, hogy az alma levét kicsit felszívja és ne a tészta vegye fel.
  11. Majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a pudingos almás tölteléket.
  12. A tetejére tesszük a kinyújtott csíkokat és azzal berácsozzuk a tészta tetejét.
  13. Az előmelegített sütőben 160 fokon nagyjából 25 perc alatt készre sül. Akkor jó, ha a szép aranybarna, a széle pedig kicsit sötétebb.

Hagyjuk kicsit kihűlni, csak utána szeleteljük. Porcukorral megszórva kínálhatjuk. Bármely gyümölccsel készíthető, akár vegyesen is. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Alma_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez