Almás pite

Ez az almás pite recept még az, ahogyan a nagymamám készítette. Sokak szakácskönyvében szerepelnek még a nagymamák tuti receptjei. Az enyém is ilyen és rögtön kettő is van belőle. Ugyanis volt egy gazdagabb variáció és egy szegényesebb is, attól függően, hogy kinek készült és milyen mennyiségre volt szükség belőle. Ha sokan érkeztek, akkor a „gazdagabb” kerül az asztalra, ha csak néhány unoka jött a nyári vakációra, akkor a „szegényebb”. Lássuk őket!

Almás pite I. – ahogy a nagymamám készítette

Hozzávalók a gazdagabb tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg zsír vagy vaj (esetleg rama margarin)
  • ½ csomag sütőpor
  • csipet só
  • pár kanál tejföl
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5-6 db nagyobb alma
  • fahéj ízlés szerint
  • további cukor az alma édesítésére ízlés szerint

Elkészítése:

  1. Az almákat megmossuk, megpucoljuk és lereszeljük. Kis cukorral megszórjuk, hogy a levét kiengedje és állni hagyjuk, amíg a tésztáját elkészítjük a süteménynek.
  2. Egy tálban először összekeverjük a lisztet a sütőporral.
  3. Ehhez hozzátesszük a csipet sót, a zsírt vagy vajat a pár kanál tejfölt, a vaníliás cukrot és alaposan összedolgozzuk. (A vaníliás cukrot fahéjas vaníliás cukorral is lehet keverni.)
  4. Az tésztát két részre osztjuk, majd lisztezett deszkán mindkettőt a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire az egyik vékonyra nyújtott tésztát óvatosan, vigyázva, hogy ne szakadjon el, beletesszük. Villával kicsit megszúrkáljuk, hogy a levegő tudjon hol távozni.
  6. Az almát kinyomkodjuk a levétől, még utána cukrozzuk és megszórjuk a fahéjjal, összekeverjük.
  7. A tésztán egyenletesen eloszlatjuk az reszelt almát.
  8. A másik kinyújtott tésztával befedjük, azt is megszúrkáljuk villával, hogy ne hólyagosodjon fel sütés közben.
  9. Előmelegített sütőben kb. 160-170 fokon aranybarnára sütjük.
  10. Még melegen megszórjuk porcukorral vagy vaníliás cukorral és tálaljuk.

Almás pite II. – ahogy a nagymamám készítette

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg zsír vagy vaj (esetleg rama margarin)
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 1 kanál tejföl
  • 2 evőkanál cukor
  • 5-6 db nagyobb alma
  • fahéj ízlés szerint
  • további cukor az alma édesítésére ízlés szerint

Elkészítése:

  1. Az almákat megmossuk, megpucoljuk és lereszeljük. Kis cukorral megszórjuk, hogy a levét kiengedje és állni hagyjuk, amíg a tésztáját elkészítjük a süteménynek.
  2. Egy tálban először összekeverjük a lisztet a sütőporral.
  3. Ehhez hozzátesszük a csipet sót, a zsírt vagy vajat a tojást, a kanál tejfölt, a cukrot és alaposan összedolgozzuk.
  4. Az tésztát két részre osztjuk, majd lisztezett deszkán mindkettőt a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire az egyik vékonyra nyújtott tésztát óvatosan, vigyázva, hogy ne szakadjon el, beletesszük. Villával kicsit megszúrkáljuk, hogy a levegő tudjon hol távozni.
  6. Az almát kinyomkodjuk a levétől, még utána cukrozzuk és megszórjuk a fahéjjal, összekeverjük.
  7. A tésztán egyenletesen eloszlatjuk az reszelt almát.
  8. A másik kinyújtott tésztával befedjük, azt is megszúrkáljuk villával, hogy ne hólyagosodjon fel sütés közben.
  9. Előmelegített sütőben kb. 160-170 fokon aranybarnára sütjük.
  10. Még melegen megszórjuk porcukorral vagy vaníliás cukorral és tálaljuk.

Tipp: Ha az alma reszelék alá darált diót, vagy panírmorzsát teszünk biztosan nem ázik el az alsó tészta! Az almát más töltelékkel is lehet helyettesíteni, vagy akár vegyesen is tölthető.

https://www.topreceptek.hu/recept/almas-suti-nagymamamtol-r1078

Vissza a kategória cikkeihez