Tartalomjegyzék
Az almás rétes az egyik klasszikus töltelékű rétes. Talán még mindig a gyümölcsösek a legnépszerűbbek az almás mellett a szilvás, a meggyes is nagyon kedvelt, de a túrós mellett már olyan különlegességek is megtalálhatók, elkészíthetők, mint például a sütőtökös rétes.
Érdemes másféle ízekkel és nemcsak a hagyományosokkal próbálkozni, akár vegyes töltelék kombinációjával is kísérletezni, mert remek ízkombinációkat alkothatunk. Ebben nagy segítségünkre van a fűszerezés is.
Ráadásul a rétestészta nemcsak édes gyümölcsös töltelékkel, hanem zöldséges, húsos, tojásos töltelékekkel is tölthető. Igazán csak a fantáziánk szab határt, akárcsak a kürtöskalács vagy a fánk esetén.
Egyszerű almás rétes recept kész réteslapból
Hozzávalók:
- 5 db alma
- 1 csomag réteslap
- 1 marék mazsola (elhagyható)
- 4 evőkanál cukor
- 1 citrom frissen facsart leve és héja
- 1 kávéskanál fahéj
- olaj
- kevés zsemlemorzsa vagy darált dió
Az egyszerű almás rétes elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a mazsolát rumba áztatjuk.
- Aztán a – lehetőleg bio – citromhéját lereszeljük, a levét kifacsarjuk, félretesszük.
- Majd az almákat alaposan megmossuk, a héját lehámozzuk és kisebb kockákra vágjuk.
- Kristálycukorral és fahéjjal megszórjuk, összekeverjük és hagyjuk kicsit állni.
- Közben a réteslapokat nedves konyharuhára tesszük.
- 1 rúdhoz 4 lapot fogunk használni. Mind a négyet kevés olajjal beolajozzuk.
- Majd egymásra rétegezzük őket.
- Az utolsó lapot vékonyan megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával vagy darált dióval.
- Ugyanígy elkészítünk még 2 réteshez való rudat.
- Majd előmelegítjük a sütőt 170 fokra.
- Majd az almákat kinyomkodjuk a levétől, hozzákeverjük a mazsolát és három részre osztjuk.
- Az almát eloszlatjuk a réteslapokon úgy, hogy mindenhová egyenletesen jusson belőle.
- Konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük a tésztát, majd a végeit lenyomkodjuk, hogy ne jöjjön ki belőle a töltelék.
- Az elkészült rudakat olajjal megkent tepsibe tesszük és a tetejüket is megkenjük olajjal.
- Az előmelegített sütőbe toljuk és 25-30 perc alatt készre sütjük.
- Ha megsült hagyjuk kicsit hűlni, akkor tudjuk szépen szeletelni.
A tölteléket készíthetjük többféleképpen is. A tésztáját lehet sütni is, a készen vásárolt egy kicsit egyszerűbb, kevésbé időigényes, de persze a házilag készített az igazi. Szeletelés után fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Alma_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez