Almás rétes

Az almás rétes az egyik klasszikus töltelékű rétes. Talán még mindig a gyümölcsösek a legnépszerűbbek az almás mellett a szilvás, a meggyes is nagyon kedvelt, de a túrós mellett már olyan különlegességek is megtalálhatók, elkészíthetők, mint például a sütőtökös rétes.

Érdemes másféle ízekkel és nemcsak a hagyományosokkal próbálkozni, akár vegyes töltelék kombinációjával is kísérletezni, mert remek ízkombinációkat alkothatunk. Ebben nagy segítségünkre van a fűszerezés is.

Ráadásul a rétestészta nemcsak édes gyümölcsös töltelékkel, hanem zöldséges, húsos, tojásos töltelékekkel is tölthető. Igazán csak a fantáziánk szab határt, akárcsak a kürtöskalács vagy a fánk esetén.

Egyszerű almás rétes recept kész réteslapból

Hozzávalók:

  • 5 db alma
  • 1 csomag réteslap
  • 1 marék mazsola (elhagyható)
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 citrom frissen facsart leve és héja
  • 1 kávéskanál fahéj
  • olaj
  • kevés zsemlemorzsa vagy darált dió

Az egyszerű almás rétes elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a mazsolát rumba áztatjuk.
  2. Aztán a – lehetőleg bio – citromhéját lereszeljük, a levét kifacsarjuk, félretesszük.
  3. Majd az almákat alaposan megmossuk, a héját lehámozzuk és kisebb kockákra vágjuk.
  4. Kristálycukorral és fahéjjal megszórjuk, összekeverjük és hagyjuk kicsit állni.
  5. Közben a réteslapokat nedves konyharuhára tesszük.
  6. 1 rúdhoz 4 lapot fogunk használni. Mind a négyet kevés olajjal beolajozzuk.
  7. Majd egymásra rétegezzük őket.
  8. Az utolsó lapot vékonyan megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával vagy darált dióval.
  9. Ugyanígy elkészítünk még 2 réteshez való rudat.
  10. Majd előmelegítjük a sütőt 170 fokra.
  11. Majd az almákat kinyomkodjuk a levétől, hozzákeverjük a mazsolát és három részre osztjuk.
  12. Az almát eloszlatjuk a réteslapokon úgy, hogy mindenhová egyenletesen jusson belőle.
  13. Konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük a tésztát, majd a végeit lenyomkodjuk, hogy ne jöjjön ki belőle a töltelék.
  14. Az elkészült rudakat olajjal megkent tepsibe tesszük és a tetejüket is megkenjük olajjal.
  15. Az előmelegített sütőbe toljuk és 25-30 perc alatt készre sütjük.
  16. Ha megsült hagyjuk kicsit hűlni, akkor tudjuk szépen szeletelni.

A tölteléket készíthetjük többféleképpen is. A tésztáját lehet sütni is, a készen vásárolt egy kicsit egyszerűbb, kevésbé időigényes, de persze a házilag készített az igazi. Szeletelés után fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Alma_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom