Tartalomjegyzék
Az almás sütőtökös pite az omlós tésztájával és a krémesen lágy töltelékével igazi különlegesség, melyet kár lenne kihagyni a szezonban. A sütőtök egyébként is rendkívül egészséges, érdemes belőle minél többet fogyasztani nemcsak a sütőtök szezonban. Számos módon felhasználható igazi őszi csemege. A sütőtök lekvár akár ajándéknak is készíthető, a sütőtökből készült chips pedig egészséges ropogtatnivaló. Egyre népszerűbbek ezek a gyümölcsökből és zöldségekből készült nassolnivalók. Az alma esetében úgyszintén.
Egyszerű almás sütőtökös pite recept
Hozzávalók az omlós tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2 evőkanál cukor
- 20 dkg hideg vaj
- 1 db tojás
- csipet só
- 1 kk sütőpor
- 1 evőkanál tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
- 20 dkg sütőtök
- 10 dkg cukor
- 2 db alma lereszelve
- 0,5 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 tk mézes fűszerkeverék
- 2-3 evőkanál darált dió
Az almás sütőtökös lepény elkészítési lépései:
- Először a sütőtököt megpucoljuk, kimagozzuk és kockákra vágva kevés vízben puhára pároljuk vagy megsütjük.
- Az almát is megmossuk, megpucoljuk, a magházát kivesszük és lereszeljük, kevés cukorral, fahéjjal megszórjuk és állni hagyjuk.
- Ezután egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a csipet sót, a vajat, a tojást és gyúrjuk össze a tésztát. Ha kemény kevés tejföllel lágyítsunk rajta.
- Majd csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe egy fél órára.
- Ha a tök megsült, megpuhult, villával vagy turmix géppel pürésítsük össze és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Az almából nyomkodjuk ki a levét és keverjük össze a kihűlt sütőtökpürével, a cukorral és fűszerezzük ízlés szerint.
- Alaposan keverjük össze és tegyük félre, hogy kicsit összeérjenek az ízek.
- A tésztát vegyük kétfelé, lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki mindkét lapot és kivajazott, lisztezett formába (lehet kerek piteforma is) tegyük bele.
- Szurkáljuk meg villával, szórjuk rá egyenletesen a darált diót, majd töltsük meg a töltelékkel, és végül fedjük be a másik kinyújtott lappal.
- Ismét szurkáljuk meg a tetejét, hogy a gőz itt távozni tudjon és kenjük meg a tetejét felvert tojással.
- Előmelegített sütőben 180 fokon süssük aranybarnára (kb. 35-40 perc).
- Ha elkészült, hagyjuk a formában kihűlni, utána könnyebben szeletelhető.
TIPP: Keverhetünk a töltelékbe mazsolát is.
Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk. Jó étvágyat hozzá.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Alma_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez