Almás sütőtökös pite 

Az almás sütőtökös pite az omlós tésztájával és a krémesen lágy töltelékével igazi különlegesség, melyet kár lenne kihagyni a szezonban. A sütőtök egyébként is rendkívül egészséges, érdemes belőle minél többet fogyasztani nemcsak a sütőtök szezonban. Számos módon felhasználható igazi őszi csemege. A sütőtök lekvár akár ajándéknak is készíthető, a sütőtökből készült chips pedig egészséges ropogtatnivaló. Egyre népszerűbbek ezek a gyümölcsökből és zöldségekből készült nassolnivalók. Az alma esetében úgyszintén.   

Egyszerű almás sütőtökös pite recept

Hozzávalók az omlós tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 20 dkg hideg vaj
  • 1 db tojás
  • csipet só
  • 1 kk sütőpor
  • 1 evőkanál tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 20 dkg sütőtök
  • 10 dkg cukor
  • 2 db alma lereszelve
  • 0,5 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 tk mézes fűszerkeverék
  • 2-3 evőkanál darált dió

Az almás sütőtökös lepény elkészítési lépései:

  1. Először a sütőtököt megpucoljuk, kimagozzuk és kockákra vágva kevés vízben puhára pároljuk vagy megsütjük.
  2. Az almát is megmossuk, megpucoljuk, a magházát kivesszük és lereszeljük, kevés cukorral, fahéjjal megszórjuk és állni hagyjuk.
  3. Ezután egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a csipet sót, a vajat, a tojást és gyúrjuk össze a tésztát. Ha kemény kevés tejföllel lágyítsunk rajta.
  4. Majd csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe egy fél órára.
  5. Ha a tök megsült, megpuhult, villával vagy turmix géppel pürésítsük össze és hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. Az almából nyomkodjuk ki a levét és keverjük össze a kihűlt sütőtökpürével, a cukorral és fűszerezzük ízlés szerint.
  7. Alaposan keverjük össze és tegyük félre, hogy kicsit összeérjenek az ízek.
  8. A tésztát vegyük kétfelé, lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki mindkét lapot és kivajazott, lisztezett formába (lehet kerek piteforma is) tegyük bele.
  9. Szurkáljuk meg villával, szórjuk rá egyenletesen a darált diót, majd töltsük meg a töltelékkel, és végül fedjük be a másik kinyújtott lappal.
  10. Ismét szurkáljuk meg a tetejét, hogy a gőz itt távozni tudjon és kenjük meg a tetejét felvert tojással.
  11. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük aranybarnára (kb. 35-40 perc).
  12. Ha elkészült, hagyjuk a formában kihűlni, utána könnyebben szeletelhető.

TIPP: Keverhetünk a töltelékbe mazsolát is.

Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk. Jó étvágyat hozzá.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Alma_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom