Almaszüret

Az almaszüret – az időjárás függvényében – általában szeptember elején, közepén van és nagyjából egybe esik a körte szüretelésének időszakával.

Az alma utóérésű gyümölcs, ami annyit jelent, hogy nem a fogyasztásának megfelelő érettségi állapotban kerül szüretelésre, hanem már azt megelőzve.

Az utóérésű gyümölcsök – így a körte, naspolya, de nyáron a sárgabarack és az őszibarack is – érése ugyanis még szedés után is folytatódik. Így ugyanis tovább tárolható és a beltartalmi értéke is az utóérésének köszönhetően éri el a legjobb minőségét.

Mikor is van az almaszüret?

A gyümölcsök érési folyamatát figyelemmel kell kísérni, hogy tudjuk, mikor jött el az ideje a szüretnek. Jellemzően akkor van itt a szüretelés ideje, ha

  • az alma elérte a fajtájára jellemző nagyságát és a színét
  • amikor a magja már barna színű
  • már könnyű csavarással – vagy az alma felfelé emelésével – gyümölcs leválasztható az ágról

Ez az idő – természetesen az aktuális időjárási viszonyok függvényében változhat, de – jellemzően szeptember elejére esik. Ha nincs lehetőségünk saját almát szüretelni, az alma szezonban számos szedd magad alma akcióba várják az érdeklődőket.

Hogyan szüreteljünk?

Érdemes először felszedni az esetlegesen földre hullott gyümölcsöt, hogy ne tapossuk össze. Remek almalekvár készíthető a kicsit sérült darabokból, de akár egy finom almás pitébe is kitűnő töltelék. Ezután a fa alsó ágaitól kezdve kell a gyümölcsöket leszedni és folyamatosan haladni a felsőbb ágak felé.

Így megelőzhetjük, hogy a fentről lehullott almák magukkal sodorják a lenti ágakon lévő gyümölcsöket. A tárolásra szánt almát mindig a kocsányával együtt kell leszedni. Aminek a kocsánya kiszakadt, azt érdemes félre rakni és hamarabb felhasználni, ugyanis azok könnyen fertőződnek, romlásnak indulnak.

Alma tárolása

A kézzel szedett sértetlen gyümölcs hónapokig eltárolható megfelelő hőmérséklet és páratartalom mellett. A legideálisabb számára a pince, vagy bármely hűvös helyiség, ahol +1-2 °C hőmérséklet és 80-90%-os páratartalom van. Ezt úgy tudjuk biztosítani, hogy a pince ablakát éjszakára nyitva hagyjuk, de napközben bezárjuk.

Ha száraz a levegő, akkor időnként érdemes a ládák alatt a padlót meglocsolni vízzel, hogy biztosítani tudjuk a páratartalmat, úgy marad sokáig ropogós, lédús az alma. Ellenkező esetben elveszti a nedvességét és összeráncosodik. Azonban érdemes néha átválogatni őket, ugyanis egy-egy romlott darab elkezdheti a többi ép darabokat is rothasztani.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemes_alma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom