Almatorta

Az almatorta – akárcsak az almás pite, vagy bármely más almás sütemények – nagyon népszerű. Többféle változata és számos receptje van, és nem csak a téli hideg estéken kedvelt édesség, de akkor különösen. Készíthető születésnapra, vagy bármilyen alkalomra, mindig biztos sikert aratunk vele.

Fordított almatorta

Rendkívül dekoratív sütemény, mely végeredménye olyan, mintha órákat töltöttünk volna a díszítéssel, pedig nagyon egyszerű és nem időigényes az elkészítése.

Hozzávalók:

  • 4 darab alma
  • 20 dkg finomliszt
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 2 tojás
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 csomag sütőpor
  • 24 cm-es torta forma
  • kevés vaj és kristálycukor a forma kikenéséhez

Az almatorta elkészítése

  1. Az almákat meg kell mosni, megpucolni és vékony szeletekre vágni. (Az alma héja felhasználható almachips készítésére.)
  2. A forma alját vékonyan ki kell kenni vajjal, majd annyi kristálycukorral beszórni, amennyit a vaj meg tud tapasztani.
  3. A megpucolt, vékony szeletekre szelt almát szépen, rétegesen, egymást kicsit fedve kell a tortaforma aljára helyezni. Ez lesz a gyönyörű torta díszítésének a titka, ugyanis a sütőben a cukor a vajjal szépen megkaramellizálódik, fényes réteget képez az almaszeleteken, amit aztán megfordítva, ez lesz a torta teteje.
  4. Az előzőleg átszitált lisztet össze kell keverni a sütőporral.
  5. Ezután a tojássárgákat a cukorral ki kell keverni, majd hozzáadni az olvasztott vajat, a sütőporos finomlisztet és a kikapart vaníliát.
  6. A tojásfehérjét kemény habbá kell verni és óvatosan bele kell forgatni a lisztes tésztába.
  7. Ezt a tésztát kell az almaszeletekre ráönteni.
  8. Előmelegített sütőben 200 fokon körülbelül fél óráig kell sütni.
  9. Ha megsült ki kell venni a sütőből, és még melegen le kell levenni a forma oldalát.
  10. Ezt követően a megsült tészta aljára kell tenni egy nagyobb tálalótányért és egy határozott mozdulattal meg kell fordítani, így kerül az alja a tetejére.

 

Már melegen, de hidegen is fogyasztható, igazi vendégváró finomság. Tejszínhabbal akár tovább díszíthető és ízesíthető, azzal nem lehet elrontani.

Toszkán almatorta (forrás: https://femina.hu)

Országtorta – Szabolcsi almás máktorta

Még egy érdekesség a végére: 2012-ben egy almatorta lett az ország tortája, mégpedig a Szabolcsi almás máktorta, melyet harmincnégy torta közül választottak ki. Ebben az évben először egyébként két tortát is választottak, egészen pontosan ennek a tortának a cukormentes változatát, a cukorbetegekre gondolva. Ettől az évtől kezdve van minden évben cukormentes országtorta is.

https://femina.hu/recept/forditott_almas_suti/

Vissza a kategória cikkeihez