Tartalomjegyzék
Az almatorta – akárcsak az almás pite, vagy bármely más almás sütemények – nagyon népszerű. Többféle változata és számos receptje van, és nem csak a téli hideg estéken kedvelt édesség, de akkor különösen. Készíthető születésnapra, vagy bármilyen alkalomra, mindig biztos sikert aratunk vele.
Fordított almatorta
Rendkívül dekoratív sütemény, mely végeredménye olyan, mintha órákat töltöttünk volna a díszítéssel, pedig nagyon egyszerű és nem időigényes az elkészítése.
Hozzávalók:
- 4 darab alma
- 20 dkg finomliszt
- 20 dkg cukor
- 20 dkg olvasztott vaj
- 2 tojás
- 1 rúd vanília kikapart belseje
- 1 csomag sütőpor
- 24 cm-es torta forma
- kevés vaj és kristálycukor a forma kikenéséhez
Az almatorta elkészítése
- Az almákat meg kell mosni, megpucolni és vékony szeletekre vágni. (Az alma héja felhasználható almachips készítésére.)
- A forma alját vékonyan ki kell kenni vajjal, majd annyi kristálycukorral beszórni, amennyit a vaj meg tud tapasztani.
- A megpucolt, vékony szeletekre szelt almát szépen, rétegesen, egymást kicsit fedve kell a tortaforma aljára helyezni. Ez lesz a gyönyörű torta díszítésének a titka, ugyanis a sütőben a cukor a vajjal szépen megkaramellizálódik, fényes réteget képez az almaszeleteken, amit aztán megfordítva, ez lesz a torta teteje.
- Az előzőleg átszitált lisztet össze kell keverni a sütőporral.
- Ezután a tojássárgákat a cukorral ki kell keverni, majd hozzáadni az olvasztott vajat, a sütőporos finomlisztet és a kikapart vaníliát.
- A tojásfehérjét kemény habbá kell verni és óvatosan bele kell forgatni a lisztes tésztába.
- Ezt a tésztát kell az almaszeletekre ráönteni.
- Előmelegített sütőben 200 fokon körülbelül fél óráig kell sütni.
- Ha megsült ki kell venni a sütőből, és még melegen le kell levenni a forma oldalát.
- Ezt követően a megsült tészta aljára kell tenni egy nagyobb tálalótányért és egy határozott mozdulattal meg kell fordítani, így kerül az alja a tetejére.
Már melegen, de hidegen is fogyasztható, igazi vendégváró finomság. Tejszínhabbal akár tovább díszíthető és ízesíthető, azzal nem lehet elrontani. Jó étvágyat hozzá!
Országtorta – Szabolcsi almás máktorta
Még egy érdekesség a végére: 2012-ben egy almatorta lett az ország tortája, mégpedig a Szabolcsi almás máktorta, melyet harmincnégy torta közül választottak ki.
Ebben az évben először egyébként két tortát is választottak, egészen pontosan ennek a tortának a cukormentes változatát, a cukorbetegekre gondolva. Ettől az évtől kezdve van minden évben cukormentes országtorta is.
https://femina.hu/recept/forditott_almas_suti/
Vissza a kategória cikkeihez