Gluténmentes almás pite

A gluténmentes almás pite nagyon egyszerűen és könnyen elkészíthető édesség az őszi alma szezonban. Bármilyen idény gyümölccsel helyettesíthető, vegyesen is keverhető, így számos módon variálható, gazdagítható. Az alma ráadásul rendkívül egészséges gyümölcs. Számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Rendkívül népszerű konyhai alapanyag, nemcsak desszertként, de úgy mindenképp. Szezonban főként a pite, rétes, muffin, torta receptek keresettek.

Egyszerű gluténmentes almás pite recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg gluténmentes lisztkeverék
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás

A töltelékhez:

  • 1,5 kg alma
  • 2-3 evőkanál darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 1 db citrom
  • 1 tk fahéj

Az almás pite elkészítési lépései:

  1. Először egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a csipet sóval.
  2. Majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat is és összemorzsoljuk a lisztben.
  3. Ezután hozzákeverjük a cukrot, a tojásokat, a kimért tejet és alaposan összedolgozzuk.
  4. Majd fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőszekrénybe tesszük, pihentetjük.
  5. Addig az almákat megmossuk, megpucoljuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük.
  6. Majd a cukorral és a fahéjjal megszórjuk és a citrom levével, valamint a lereszelt héjával ízesítjük (ez utóbbi elhagyható).
  7. Hagyjuk 10 percet állni, majd nyomkodjuk ki belőle a levét.
  8. Ezután a hűtőszekrényből kivett tésztát két részre osztjuk.
  9. Majd lisztezett deszkán mindkettőt a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk.
  10. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük először az egyik kinyújtott tésztát óvatosan, vigyázva, hogy ne szakadjon el. Villával kicsit megszurkáljuk, hogy a levegő tudjon hol távozni.
  11. Majd a tésztát megszórjuk a darált dióval és egyenletesen eloszlatjuk rajta az almás tölteléket.
  12. A másik kinyújtott tésztával befedjük, azt is megszurkáljuk villával, hogy ne hólyagosodjon fel sütés közben.
  13. Majd a tészta tetejét megkenjük egy felvert tojással.
  14. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
  15. Még melegen megszórjuk porcukorral vagy fahéjas vaníliás cukorral és tálaljuk.

Tipp: A dió helyett darált mandulát is használhatunk.

Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Alma_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom