Szabolcsi almás máktorta

A Szabolcsi almás máktorta 2012-ben volt az Ország tortája. Hazánk „születésnapi tortáját” minden évben, hagyományosan a magyarság születésének napján az augusztus 20-i ünnepségek alatt mutatnak be. Ezt megelőzi az Ország tortájának gasztronómiai versenye.

A Magyarország Tortája gasztronómiai verseny győztes tortáinak bemutatása és kóstolása rendszeresen az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek „Magyar Ízek Utcája” elnevezésű kísérőrendezvényén történik.

A nyertes torta egy olyan születésnapi torta, amelyet nem egyszer vágnak fel egy helyen, hiszen a győztes tortákat egész évben országszerte mindenki meg tudja venni és meg tudja kóstolni az ország cukrászdáiban.

2007 óta ünnepelhetünk az Ország Tortájával, amikor a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a 2007. augusztus 20-i ünnepségre először alkotta meg a különleges születésnapi tortát, mely akkor egy madártejes torta volt. Azóta hagyománnyá nőtte ki magát az esemény, így minden évben nevezhetnek a cukrászdák a saját tortáikkal a megtisztelő cím elnyerésére.

Szabolcsi almás máktorta

A Szabolcsi almás máktorta 2012-ben nyerte el a megtisztelő címet. A díjnyertes tortát Pintér Zsolt készítette a veszprémi Koko Cukrászdából, melyet a zsűri 35 nevezett torta közül választott ki.

A torta jellemzően hazai alapanyagokból készült, tartósítószer- és mesterséges anyagok felhasználása nélkül, melyben az alma mellett a mák dominál. A kölespehellyel készült torta hat mákos tortalapja között fahéjas almás töltelék és tejszínes vaníliás krém rétegek találhatók. A könnyed, tejszínes ízű kész torta krémmel fedett tetejét darált mák szórat díszíti.

A Szabolcsi almás máktorta akár otthon is elkészíthető, de a 6 lap sütése miatt hosszasabb folyamat. Aki nem sütné, de szívesen kipróbálná, nemcsak Veszprémben, de az ország számos cukrászdájában megteheti.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_orsz%C3%A1g_tort%C3%A1ja

Címlap kép: Ország tortája (forrás: https://jakocukraszda.com/termek/szabolcsi_almas_maktorta)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom